Kiterjedt és mélyreható kutatásaim tükrében bízom benne, hogy a módszert esetleg már ismerő, tapasztaltabb szakmabelieknek is tudok sok újat mutatni.

Jelentkezés a tanfolyamra

24 hónapos a tanfolyam (20 hónap online és 4 hónap során személyes gyakorló találkozó)
■ Részletes tanterv és díjak: https://osvalo.hu/tanfolyam/

■ Az egyes hónapokra kattintva lenyílik a tartalom
Értékes bónuszok várják a jelentkezőket!
Előfizetési lehetőség jelentős árkedvezményekkel!
Hívd meg ismerőseidet, és sikeres feliratkozásuk esetén (ti. befizetik a tanfolyam díját) jelentős kedvezményeket kapsz, melynek részleteit a visszaigazoló emailben találod. Emailben jelezheted felém az ajánlásokat.

Bízom benne, hogy a kapott tananyag szakmai hitelessége és mélysége megadja a bizalmat a teljes tanfolyamon való részvételhez.

—————————
Hornyánszky Simon
sorsvezetési és fengshui tanácsadó;
az Ősvaló tanfolyam vezetője

Költözés

Címkék: ősvaló 2016

2015.11.06. 13:15

Üdv!

A 2016-os Tűz-Majom év előrejelzéseit és más kapcsolódó írásokat már az Ősvaló tanácsadás oldalán jelentetem meg. A korábbi cikkek természetesen megmaradnak itt, amíg a blog.hu üzemeltetői jónak látják.

Köszönöm az eddigi olvasottságot, remélem, az Ősvalón tovább gyarapodhat majd a közönség, több érdeklődőhöz (és kétkedőhöz) juthatnak el a tévhiteket oszlató, józan, észszerű vizsgálódáson alapuló tanulmányok, ismertetők, előrejelzések.

A MagicPlan egy kanadai fejlesztésű okos alkalmazás alaprajzok készítésére. Kamera segítségével felmérést végezhetünk, elkészítve egy alaprajzot a valós viszonyok tükrében.

Fejlemények...

Címkék: hírek 2015 ősvaló

2015.07.12. 22:44

fejlemenyek.PNG

Év eleje óta születtek rövidebb-hosszabb új írások, ám nem itt, hanem a Facebookon és az Ősvaló oldalon. A jövőben is inkább ez lesz az irány. Aki esetleg eddig csak a blog.hu-n követett vagy mostanában talált rá az oldalra, azt arra kérném, hogy kövesse figyelemmel a másik két oldalt is, mert itt már jobbára csak összefoglaló cikkekkel találkozhat majd. Friss bejegyzések rendszeresen születnek a Facebookon, szórványosan pedig hosszabb írások az Ősvalón.

Kecsketorony; Photo by Peter BorcherdsA múltkor ugyan kifejtettem, hogy egy kölcsönhatás vizsgálatához legalább két viszonyítási pont szükséges. Pusztán a 乙 Yi (yin Fa) vagy a 未 Wei (Kecske), de még a 乙未 Yi-Wei (Fa-Kecske) időminőség jellemzőiből nem lehet épkézláb előrejelzéseket adni személyes életünkre vonatkozóan.

Azonban ha az adott 乙未 (Fa-Kecske) évet a korábbi 乙未 (Fa-Kecske) évek viszonylatában vizsgáljuk, akkor bizonyos visszatérő mintázatok alapján már lehet következtetni várható eseményekre, lehetőségekre, jellemző körülményekre. Néhányan, például Raymond Lo, ebből indulnak ki éves előrejelzéseikben. A következőkben e mintázatokat igyekszem feltárni, rámutatva a megközelítés buktatóira is (amelyek sajnos a nagyhírű mestereket sem kerülik el).

Fontos, hogy ilyen összehasonlításokkor a következtetéseink megmaradjanak a visszatérő jelenségek tartományában, személyes viszonyítási pont nélkül ne lépjenek be a személyes előrejelzések tartományába. Vagyis lehet, hogy valami előfordult régen is és előfordul majd idén is, ám arra az ég világon semmi sem utal, hogy az velünk vagy valaki mással történik majd meg. Az csakis a saját és az a másik valaki képletének ismeretében értelmezhető – és akkor is csak lehetőségként, nem bizonyosságként, előre elrendeltetésként!

Ugyanakkor fenntartom az álláspontomat, hogy a Négypilléres Sorsfejtés eredendően nem események előrejelzésére szolgál, hanem személyes testi-lelki-szellemi működésünk fejlesztéséről, összhangban a változásokkal. De azért adjunk a módszernek egy esélyt, nézzük meg, mit igazolhat az alábbi levezetés... :)

Tovább az esettanulmányhoz >>

 

乙未 Fa-Kecske napújév: 2015. február 4. 03:59 UTC
乙未 Fa-Kecske holdújév: 2015. február 18. 23:49 UTC

nap-hold.png

Az év fogalma bolygónk Nap körüli keringési ideje, az az idő, ami alatt a Napot körbejárja valós csillagászati pályáján. Ezt az időtávot pontosabban közelíti a 365 napból álló napév (mivel 4-évente csupán 1 napot szükséges betoldani helyreigazításként), mint a holdévek (amelyeknél 3-évente 1 egész hónapot szükséges betoldani helyreigazításként!). Emiatt a holdnaptár alkalmatlan valós csillagászati évek számítására.

A holdnaptár hónapok számítására szolgál. A szoláris naptár pedig évek számítására.

A kínai újév hagyományosan holdújévet jelöl (illetve annak 15 napon át tartó ünnepségsorozatát), de a metafizikai számításokhoz nem ezt, hanem a napújévet, azaz a napév kezdetét használjuk, ami az a pont, amikor a Nap a Földről megfigyelhető pályája legmélyebb pontját éri el: a Vízöntő jegy közepét (315° az Ekliptikán). Ez az állapot a Béke hexagramját idézi, az Ég s Föld qijének összhangját. A holdújév az az időpont, amikor a Nap Vízöntő jegyben (tehát a legmélyebb szakaszán) együttállásban (conjunctio) van a Holddal, újholdat képezve. Így a Hold (太陰 Leghatalmasabb Yin) és a Nap (太陽 Leghatalmasabb Yang) is minimumon van, egy hagyományos/szakrális új kezdetet tükrözve.

Növény termő talajonA 2015-ös 乙未 Fa-Kecske évét bevezető cikksorozat harmadik részével némiképpen a korábbi történésekre és eredményekre tekinthetünk vissza az idei lehetőségek tükrében. Mindazon átmenetekről szól, amik az óév(ek)ből az újévbe vezetnek. Ha megértjük, hogy ezek milyen szerepet is játszanak a személyes életvezetésünkben, akkor hozzásegíthetnek ahhoz, hogy az óévben felébresztett lendület, új kezdeményezéseink idén megvalósításokban érjenek célt – vagy legalábbis ígéretes folytatásokká fejlődjenek. Amilyen magvakat korábban elvetettünk s tavaly csírázni hagytunk, azok most elemi erővel hajthatnak ki, burjánzó növényekként növekedhetnek fiatal fákból dús ligetekké. A 乙未 Fa-Kecske minőség egy termő talajba ültetett, mélyen gyökerező növény képét tükrözheti. A talaj minősége és a növény fejlődése kölcsönösen összefügg: a benne élő mikróbák szimbiózisban élnek a növényekkel, ezáltal az egész bolygó ökosziszémájával – akárcsak az emberi bélrendszerben élő mikróbák az egész testtel (ti. immunrendszerünk szerves részei). Az életben is az alapok tisztasága és minősége határozza meg mindannak a lehetőségeit, ami rá épül. Mi sem tükrözné jobban a Fa-Kecske évét, mint az, hogy 2015-öt a nemzetközi talaj évének választották, világszerte felhívva a figyelmet a talaj épségének megőrzésére és a természetesebb, megújuló megoldásokra!

2015 Fa-KecskeA Valóságtúra-blog újévi cikksorozatának második részében az idei napév kezdetét, a 立春 Lìchūn (Tavasz Beköszönte) évszakosztópont pontos időpontját hangsúlyoznám ki, mert még mindig jelennek meg magyar és külföldi oldalakon, tévéműsorokban olyan közlemények, amelyek holdnaptárral, téli napfordulóval, vagy épp pekingi idővel számolnak. Helyesen világidőből (UTC) indulhatunk ki bármilyen esemény képletének meghatározásához, majd azt a helyi földrajzi viszonyokhoz igazítva s időegyenletet alkalmazva megkaphatjuk a valódi helyi időt, a valódi napidőt. Szerencsére ehhez nem kell sokat matekoznunk, használhatjuk a Timezone Master alkalmazást is.

Az évszakosztópontok időpontját a Föld és a Nap adott csillagászati viszonya határozza meg, a 立春 Lìchūn például akkorra esik, amikor a Földről nézve a Nap az Ekliptika 315. fokára ér, a Vízöntő csillagjegy kellős közepére (Napközpontú nézetben a Föld van ekkor a 135°-on). Idén ez világidő szerint 2015. február 4. 03:59 UTC, amiből kiindulva valódi napidőben:

  • Debrecenben 05:11-kor,
  • Miskolcon 05:08-kor,
  • Budapesten 05:02-kor,
  • Győrött 04:55-kor

kezdődik a 乙未 Yi-Wei (Fa-Kecske) éve.

kecske birka szeretet2015. február 4-én (világidő szerint hajnali 03:59-kor) belépünk majd a 乙未 Yi-Wei, avagy közönségesebb nevén: a Fa-Kecske évébe. Ez az elnevezés nem az említett kínai kifejezések fordítása, hanem fogalomtársításon alapul. A 乙 Yi égi minőséghez társul a Fa változási állapot (kínaiul: 木 ), szorosb értelemben a „yin Fa” fogalma. A 未 Wei földi minőséghez társul a Kecske állatjegy (kínaiul 羊 yáng). Ez utóbbi azonban érdekes fogalom, mert nem csupán a kecskét (lat. Capra) értik alatta, hanem a juhot, birkát (lat. Ovis) is. Van, ahol az állatjegyet is Juh vagy Bárány néven fordítják. Melyik a helyes?

Élt egyszer Kínában egy földműves. Volt egy szép lova, amellyel a földön dolgozgatott. Egy nap a ló elszabadult, s eltűnt a dombok közt. Jöttek este a szomszédok kifejezni sajnálatukat:
– Jaj, hát micsoda szerencsétlenség ez!
A földműves csak ennyit mondott: – Talán.

Néhány hét múlva a ló visszatért a dombok közül egy ménes vadlóval. Jöttek másnap a szomszédok kifejezni örömüket: – Hát nem csodálatos szerencse ez?
A földműves csak ennyit mondott: – Talán.

Aztán földműves fia megpróbálta betörni az egyik vadlovat, de leesett, és eltörte a lábát. Jöttek este a szomszédok kifejezni sajnálatukat:
– Jaj, hát micsoda szerencsétlenség ez!
A földműves csak ennyit mondott: – Talán.

Néhány hét múlva bevonult a hadsereg a faluba, és besoroztak minden hadra fogható fiatalembert. Amikor az idős földműves fiát a törött lábával meglátták, lehagyták a listáról. Jöttek másnap a szomszédok kifejezni örömüket: – Hát nem csodálatos szerencse ez?
A földműves ismét csak ennyit mondott: – Talán.

Alan Watts: Tao  The Watercourse Way
Pantheon Books, New York, 1973

Számos esetben ugyanaz a mértani minta megtalálható egymástól távol élő népek hagyományában. Ha körbetekintettek, a természetben észrevehették e mintákat; ha feltekintettek az égboltra, a csillagok mozgásának megfigyelésével észrevehették e mintákat. Néhány példa háromtól tizenkettőig:

Három

Ismert jelképként: háromszög (trigon), piramisok, kelta hármas hurok (trikvetra), triskelion, a négy őselem alkímiai jele (△ Tűz, ▽ Víz – a Levegő és a Föld ugyanez, csak vonallal áthúzva), Sárkányszem, Szentháromság (Scutum Fidei, a Hit Pajzsa); a három asztrológiai minőség (kardinális/fő, fix/szilárd, lablis/változó); a qi fejlődésének három fő állomása (生 旺 墓 születő, tündöklő, sírba szállt); Viśuddha-csakra, Maṇipūra-csakra, Ājñā-csakra stb.

Az utóbbi időben a szokásostól is kevesebb alkalmam nyílt bejegyzéseket írni, de azért zajlottak a dolgok a háttérben, születtek művek, történtek felfedezések (többségükről a Facebook oldalon beszámoltam már), amelyekről most rövid hírek formájában emlékeznék meg...

Viziőz agyarak a Dawenkou kultúrábólA 易經 Yijing (I Ching; Változások Könyve) által bemutatott ősjelekről (trigramok, hexagramok) úgy tartják, hogy a Nyugati Zhou dinasztia korából (i.e. 1046–771) származnak, eredetileg a könyvet is Zhou Változásainak (周易 Zhouyi) nevezték, a hexagramokat magyarázó történetek is leginkább e korra utalnak. A bal oldali képen látható, víziőz (獐) agyarából készült kőkori tárgyat 2007-ben a kínai Shangdong provinciában végzett ásatásokon találták. Korát a 大汶口文化 Dawenkou-műveltség idejére (i.e. 4100 – 2600) teszik. Világosan láthatóak, hogy a belevésett vonalak a Yijing rendszerében (is) használatos jósjelet ábrázolnak (Dörgés a Föld jelen, vagyis a 豫 / Lelkesültség hexagramja; vagy a „szarvak” felől nézve a Föld a Hegy jelen, 谦 Qiān / Szerénység hexagramja). A trigramok alatti (vagy feletti) véset ⫩ feltehetően a „felső” (上, ⫠) és „alsó (下, ⫟) jelentésű írásjegyek ősi változata lehet, utalva arra, hogy a két trigram együtt, hexagramként értelmezendő.
Ha a kormeghatározás pontos, elég egyértelműen évezredekkel korábbi eredetű lehet a valóság változásait bináris rendszerben leíró jövendölési módszer! (Aki ért kínaiul, itt olvashat még a tárgyról és egyéb kozmológiai vonatkozásokról.)

FuXiFeng Shui, Yijing és egyéb kínai metafizikai vonatkozásban közismert a nyolcszögletű ábra (八卦 Bāguà), amely a három vonalból álló ősjeleket (trigramok) ábrázolja bizonyos rend szerint. Létezik egy ún. Ég Előtti (先天 Xiān​tiān) és egy ún. Ég Utáni (後天 Hòu​tiān) elrendezésük. Az előbbi a világegyetem eredendő egyensúlyi állapotát és térbeli-időbeli felépítését tükrözi, az utóbbi pedig a világegyetemben megnyilvánult jelenségeket térbeli és időbeli változások közben (időszakok váltakozása, égtájak). A trigramokat folytonos (yang) és megszakított (yin) vonalak alkotják, jelképezve az elemi polaritásokat a jelenségek három szintjén.

A mondák az Ég Előtti elrendezést 伏羲 Fu Xinek tulajdonítják, aki épp úgy lehetett egy rejtélyekbe burkolózó valós személy (az Eget s Földet tanulmányozó sámánkirály), mint egy metafizikai jelenség (a teremtést jelképező őserő). Itt a blogon már több ízben bemutattam a yin-yang jel eredetét a fény-árnyék vonatkozásain és a viszonylagosság elvén keresztül. Most újabb természettudományos oldalát ismerhetjük meg a mágneses jelenségeket a végeselemes módszer (VEM) tükrében vizsgáló alkalmazás (FEMM) segítségével. Ezt bárki letöltheti és kísérletezhet különféle anyagokkal és formákkal.

babiloni.png
Babilóni csillaghit tárgyi emléke
Carl Bezold - Franz Boll: Csillaghit és csillagfejtés (1917)
c. könyv borítójáról (Helikon Kiadó, 1987)
Nemrégiben az Ősvaló életmód-tanácsadás címmel indított honlapomon tettem közzé egy cikksorozatot a népszerű félreértésekről, közkeletű mítoszokról és téves elképzelésekről a Négypilléres Sorsfejtés (röviden: 4P) témájában. Ezeket most ajánlanám a blog-olvasóknak is.

Az első részben – Tényleg a csillagok befolyásolják életünket? – a módszer tudományos és hagyományos alapjait mutattam be, a csillagászati hátterét, a világegyetem ciklikus (spirális) működését, az örök változás és a viszonylagosság (relativitás) elvét. Kitértem arra is, hogy a szó szoros értelmében a Négypilléres Sorsfejtés nem asztrológia, mert nem planéták mozgásaival vagy csillagképekkel dolgozik, az időmérési megközelítése a Nap és a Föld változó viszonyain alapul (ld. napévek, 24 évszakosztó pont). Persze a jelenlegi változat őriz néhány maradványt az ősi idők csillagfejtéséből: amit hajdanán az Öt Csillagnak (五星 wǔ​xīng) tekintettek, azt Öt Átmenetként vagy az Öt Változási Állapot (五行 wǔ​xíng) néven alkalmazzák a rendszerben.

A második részben – Melyik csillagjegyünk mutatja meg, hogy kik vagyunk? – a 4P születési képlet alapvető felépítését (égi és földi részek, születési képmások) jellemeztem. Rámutattam arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben a kínai asztrológia nem csillagjegyekkel foglalkozik és az egyén nem pusztán az évi állatjegyben (vagy a horoszkóp bármely más összetevőjében) bújik meg, hanem legalább az egész képlet tükrözi azt – már ha bekorlátozhatjuk az emberi születés csodáját egy jelképbe, legyen az bármily összetett is.

A harmadikban – Felállítható-e a kínai horoszkóp, ha nem ismert a pontos születési időpont? – a hiteles kiértékeléshez és tanácsadáshoz elengedhetetlen pontosítás (rektifikáció) műveletéről és az életesemények áttekintésének fontosságáról lehet olvasni. Valamint a blogon már sokszor emlegetett valódi helyi idő fogalmát is hangsúlyoztam, mert egyes sorsfejtők hajlamosak megfeledkezni a módszer matematikai (időegyenlet) és a földrajzi hátteréről, s elhamarkodottan belemerülni különféle szimbólumok értelmezésébe, alapelvek figyelembevétele nélkül. A sorsfejtés ugyan metafizika, vagyis a hétköznapi érzékekkel talán nem érzékelhető minőségekkel foglalkozik, de valódi, elevenen élő emberek életéről szól, nem nélkülözi a tudományos számításokat és a józan észt.

A negyedik írásban – Változtathatunk-e a születési képletünkön, jobbá tehetjük-e? – az életvezetési folyamatunk összetettségét fejtettem ki: sorsunkat nem (csupán) az évente, havonta, naponta, pillanatról pillanatra változó időminőségek befolyásolják, hanem hatással van rá a lehetőségek mindhárom szintje: a testünk, lelkünk és szellemünk ápolása. A környezetünk, az életmódunk, hogy mit eszünk és iszunk, hogy mivel, kikkel és hol töltjük az időnket. Alakíthatunk az életünkön, ha tudatosítjuk a kereteket, amelyek korlátoznak, és a kereteken belüli lehetőségeket, amelyek előrevisznek a fejlődésben.

A sorozat ötödik részét – Elég-e egyszer részt venni egy sorsfejtési tanácsadáson? – a tanácsadás kérdéskörének szenteltem, elmélkedve a tanácskérő és a tanácsadó kapcsolatán, a hiteles segítségnyújtás lehetőségein, az egyén önsegítő erejébe vetett bizalmon.

Egyelőre ez a záró darab, de ha az olvasóktól kapok még tisztázni való kérdéseket, érdekes szóbeszédeket, esetleg feloldatlan ellentmondásokat a sorsfejtéssel (akár 4P, akár 9 Csillag Ki) kapcsolatban, a folytatás nem marad el. Továbbá már tervezgetem egy hasonló cikksorozat indítását Feng Shui témájában – ehhez is szívesen fogadok kérdéseket, érdeklődő felvetéseket.

Ez az írás az Ősvaló oldalra költözött...

 

Túlvagyunk az első negyedéven, lezárult egy szakasz, a Fa háromhavi időszaka. 2014. május 5. világidő (UTC) szerint 14:01-kor (magyar helyi idő szerint 16:01-kor) a Nap látszólagos pályáján elérte az égi egyenlítő 45°-át, ezzel kezdetét vette a kínai időszámítás szerint értett nyár (立夏 Lì Xià, „a nyár kezdete” napévszakasz). Ezzel együtt beléptünk a Föld-Kígyó havába is. Ötnapos szakaszairól már írtam az Ősvaló-Valóságtúra Facebook oldalán.

Lo-Kigyo.jpg
Terjed a neten olyan is, hogy május 5-én 22:01-kor léptünk be, de az valójában a nyári időszámítást figyelembe nem vett kínai standard idő (CST) szerint lenne csak igaz. Nem a csillagászati viszonyokat figyelembe vevő valódi helyi időt (LAT) mutatja ez az időpont, csupán az Ázsia egyes részein érvényes hónapfordulót. A világ bármely más pontján téves képletet eredményezne ezzel számolni... Sőt, ahogy arról már írtam, Kínában legalább négy időzónára elég földrajzi területet fed le az UTC+8 órás időzóna, egy torzított, politikailag egységesített időszámítás. Az, hogy a szakmai körökben is előszeretettel használt Tong Shu, a tízezer éves naptár is ezt az időszámítást használja valódi napidő helyett, tulajdonképpen félrevezeti a módszerek gyakorlóit.

Ez azért nem mindegy, ha egy élő személy születési képletét számolja az ember, mások, vagy akár a saját sorsának alakulásáról ad tanácsot...

horse.png
A hagyomány szerint Zöld Ló, illetve Felhő Ló évének is nevezik az idei esztendőt. A napév az az időszak, amelynek során a Földünk egy teljes „kört” megtesz a Nap körül; ez a Föld számára (és földi lényekként számunkra is) a Naprendszerben elfoglalt, folyamatosan alakuló helyzet. Ez az év során folyamatosan változó hatásokat hordoz a bolygón élők számára, hónapról hónapra, napról napra, percről percre... Az ősi kínaiak e változásokat 60 ciklikusan ismétlődő időminőséggel szemléltették négy időkategóriában (év, hónap, nap és kettősóra), így maradt ránk e rendszer, amit a „kínai asztrológiaként” is ismert Négypilléres Sorsfejtés módszere is alkalmaz. Az idei év időminőségét a 甲午 Jia-Wu elnevezéssel jelölik, ami általában közérthetőbb ábrázolásban, a Yang Fa és a szimbólumokon keresztül jut el az érdeklődőkhöz.

„mert nincs a világon se jó, se rossz: gondolkozás teszi azzá”
— William Shakespeare1

http://i479.photobucket.com/albums/rr152/Madcat_Masamune_Fair/Horses/Horse_cloud_by_Frankenstijn.jpgA keleti sorsfejtési rendszerek iránt érdeklődőkben legkésőbb az óév utolsó napjaiban megfogalmazódnak a kérdések, felbukkanhatnak aggódó vagy épp lelkes, félelemmel és reménnyel vegyes gondolatok az új esztendőt illetően. Népi hagyományok és szokások csak tovább fokozzák az érzelmi reakciót az asztrológusok, sorselemzők által belengetett különféle csillagok, irányok, istenségek, szellemek – röviden: égi és földi erők – szerencsés, illetve balszerencsés hatásával kapcsolatban. Tehát az évi általános előrejelzések többsége, azért, hogy a laikusok számára is érthető legyen, leegyszerűsítve „jónak” vagy „rossznak” állítja be az összetett minőségek lehetséges megnyilvánulásait, lehetséges viselkedését. Azonban, ahogy az emberi sors fentebb idézett szakértője is bölcsen megjegyezte: önmagában semmi sem jó vagy rossz, mi tesszük azzá (a hozzáállásunkkal, gondolkodásmódunkkal, tudatos vagy nem tudatos döntéseinkkel stb.).

zold-lo.jpgA Zöld Ló évének is nevezik a közelgő esztendőt, amely a 甲午 Jia-Wu időminőség jelképes megfelelője, a Yang Fa és a szimbólumokon keresztüli közérthetőbb ábrázolásban. Az Yang Fáról egyébként az előző cikkben volt szó. Az állatjegyek a körülményeket, a tetteknek alapot, hátteret adó feltételeket, a felszín alatt rejlő lehetőségeket, a kibontakozásra váró alkalmakat jelenítik meg. Összetett földi minőségek a tiszta és osztatlan égi qihez képest.

Ahelyett, hogy általánosító kijelentésekkel élnék vagy népi hiedelmeken alapuló előrejelzéseket gyártanék az évre vonatkozóan, igyekszem bemutatni a minőséget magát, mitológiai és metafizikai oldalról is megközelítve, továbbá az elmúlt Fa-Ló időszakokkal összevetve rámutatni néhány visszatérő jelenségre.

jia_sarjadzo_yang_fa.pngJelen írásban a 2014. február 3. 22:04 (UTC) időpontban kezdődő Fa-Ló év természetéről lesz szó. Ez az időpont világidőben szerepel, az adott helyre igaz évkezdethez földrajzi koordinátákat és időegyenletet szükséges alkalmazni – ehhez nemrégen már írtam egy útmutatót. Megjegyzendő, hogy ez nem a holdnaptári holdújév, amit hagyományos kínai újévként, Tavaszünnepként ünnepelnek, hanem a napév kezdete, amit többek között sorsfejtésben, feng shuiban és a hagyományos kínai orvoslásban használnak a számításokhoz, vizsgálatokhoz. A néphagyomány és egyes asztrológiai módszerek által használatos holdnaptárban ugyanúgy Fa-Ló éve következik, de január 31.-től. A holdújév körüli szokásokról a blog Facebook-oldalán írok folyamatosan.

Elsőként az évi qi (pillér) felső, mennyei részét ismertetem, hiszen ez az, ami a cselekedetek, tettek jellegét meghatározva leginkább a szemünk elé tárulhat a napév során, az események és emberek megnyilvánulásait általánosságban ez jellemezheti. Ez az év cselekvő, tevékenyen működő, osztatlan és tiszta qije.

A 騎虎難下 (qí hǔ nán xià) kínai közmondás szó szerint azt jelenti: „megülni a tigrist és nehéz leszállni”. Nehéz helyzetek jellemzésére használják, amiben benne rekedt az illető és nem talál kiutat. Illetve olyankor, amikor kétséges egy helyzet, s nem látni más kiutat, mint végigvinni azt, amibe belekezdett az ember. A Jin-dinasztia könyvében (晉書 Jìnshū) szereplő megbecsült politikus és kormányzó, 溫嶠 Wēn Jiào (288–329) történetén alapul. Nagyon hűséges volt Sima Yan császárhoz, aki annak idején a birodalmat irányította. Amikor 蘇峻 Sū Jùn tábornok fellázadt az uralkodó ellen és bevette a fővárost, Wen Jiao kétségbe esett és szövetségeseket keresett Su serege ellen. 陶侃 Táo Kǎn (259–334) tábornok bizonytalankodott az együttműködés sikerében, mert a lázadó sereg nagyon erős volt és a belharcok is tépázták a szövetséget. Wen Jiao így fordult Tao tábornokhoz: „A jelenlegi helyzetünket tekintve nincs más kiút. Olyan ez, mint megülni a tigrist. Nem tudsz leszállni róla, csak ha végzel vele.” Végül sikerült meggyőznie a hadvezért a szövetségről, és egyesült erővel 328-ban le is győzték a lázadókat. Mondása örökül maradt az utókorra.

arany_talaj.pngAhogyan eddig az új esztendők kezdetén szó esett egy ritka, ám annál gondolatébresztőbb, képzeletgazdag, költői meglátást tükröző sorsfejtési megközelítésről, amellyel az adott időszak hangulatát szemléltethetjük. A lényege, hogy a 60-as ciklus minden két egymást követő tagja (egy yang és egy yin) magában hordozza az ősi kínai pentaton skála hangjának valamelyikét, ami az öt változási állapot egyikeként nyilvánul meg – sokszor olyanként, ami nem is szerepel a pillér összetevői között.

A 甲午 Jiǎ-Wǔ (Fa-Ló) és 乙未 Yǐ-Wèi (Fa-Kecske) pillérek, amelyek például a 2014-es és 2015-ös napévet is jelölik, a shāng hangjegyet (az európaiban ez nagyjából a ) – s így a Fém állapotát – tükrözik. 

Az elmúlt hetekben több előrejelzés is megjelent a közelgő Fa-Ló évéről a nagyvilágban és magyar nyelven is. Néhányan kérdeztétek, hogy mit gondolok róluk, s mivel sokszor különböző dolgokról írnak, kíváncsiak voltatok arra is, hogy akkor most melyik mond igazat. A következőkben három fő pontban összefoglalnám a meglátásaimat.

1. Az év kezdetének helyes időpontja

Napóra - Forrás: Steven Ha
Steven Ha

Először is, a kínai asztrológiaként is ismert Négypilléres Sorsfejtés, illetve 9 Csillag Ki születési képleteinek megállapítása, évi kiértékelése napévek és szoláris hónapok alapján történik, nem pedig holdnaptári holdévek s holdhónapok szerint. Ennélfogva a januári vagy február végi évkezdet téves e módszerek esetében. Persze kínai asztrológia néven találhatóak más, holdnaptárt alkalmazó módszerek is, de ezek vagy egyéb időmérési elveken alapulnak (pl. Zi Wei Dou Shu / Bíbor Csillag asztrológia) vagy népi megközelítések (pl. holdhónapokkal számoló állatjegyes horoszkópok). Illetve a hagyományos kínai újév alatt holdújévet értenek, amit a téli napforduló utáni második újholdat követő napon ünnepelnek. Egyébként most eme újhold pontos időpontja: 2014. január 30. 21:40:47 UTC, ekkor áll a Nap az évi útjának legmélyebb pontján (a Vízöntőben) együtt a Holddal.

A négy pillér által szemléltetett képlet egy adott pillanatban vált az új napévre (tehát nem éjfélkor, vagy a 子 Zi Patkány kettősóra kezdetekor, hanem ettől akár órákkal is eltérve, egy adott másodpercben) – tükrözve azt, hogy az események adott mintázata éppen akkor válik érvényessé, amikor a Nap az Ekliptika adott pontjára ér. Addig inkább csak szunnyadó lehetőségekről beszélhetünk, bár kifinomult érzékeléssel észlelhetők az ébredő változások, a tapasztalatok szerint novembertől. Mivel a 2014. február 3. 22:04 (UTC) időpontban induló napév minőségének égi összetevője  Jiǎ (Yang Fa) – amely a klasszikusok szerint az évkörön a 亥 Hài (Disznó) havában születik meg –, az elterjedt novemberi sejtés a jelen esetben semmiképpen sem megalapozatlan.

2. Általánosítások és az egyéni sors

szemelyes-altalanos.pngSzámos módon lehet értelmezni egy időminőséget s annak összetevőit, vetületeit. Ám az adott helyzetben, adott személyre vonatkozóan leginkább egyféleképpen. A könyvekben, magazinokban és az interneten közölt előrejelzések viszont ritkán szólnak adott helyzetekről, még kevésbé személyre szabottak. Általánosítások – vagy legalábbis törekvések általánosan igaz tanácsok közlésére. Hiteles szakemberként igen nehéz mindenkire érvényes megállapításokat adni, erről már írtam korábban is. Éppen ezért félrevezetőek lehetnek az olyan kijelentések, amelyek lehetőségek, hajlamosító tényezők helyett tényekként állítják be az adott hatást.

Szerelemről, gazdagságról, jó- s balszerencséről vajon lehet-e valós megállapításokat tenni a párkapcsolat, a vállalkozás vagy egyéni sors konkrét szereplőinek kihagyásával? Kecsegtető témák és vonzzák a figyelmet, érzékeny húrokat pendíthetnek, mindenki képzeletét beindíthatják a vágy-, rém- és reményképek, az kétségtelen – de vajon az ilyen, érzelmekkel való játszmázás jelentené a hiteles tanácsadást? Még ha a születés évének pillérét vagy a Napmestert is belevesszük a történetbe, azzal is csak távolról közelíthetünk az egyéni viszonyokhoz. Akár a teljes képlet mind a nyolc jegyének vagy még több részlet megemlítésével is pusztán elemzésbe bonyolódhatunk, nem pedig az adott helyzetre vagy személyre vonatkozóan érvényes tanácsadást nyújtanánk. Ha ki is próbálnánk ilyen megközelítéseket az egyes összefüggések szemléltetésére, fontos tájékoztatni az olvasókat, hogy ez pusztán gondolatkísérlet, nem valós kiértékelés.
Az elevenen létező egyén nem azonos a képletével, a születés időpontjának kimerevített képével, éppen ezért, a hitelesség érdekében érdemes kerülni az általánosításokat, vagy legalább lehetőségekről és tendenciákról beszélni determinisztikus kijelentések helyett. No persze ezt meg a szkeptikusok imádják boncolgatni, mondván, hogy milyen jós az, aki csak feltételes módban fogalmaz... Nos, a sorsfejtés nem jóslás és a valóságban sem létezik minden körülménytől függetlenül, bizonyosan (100%-os valószínűséggel) bekövetkező esemény, legfeljebb elméletben.

3. Szimbólumok és valódi megoldások

A metafizikai gyakorlatra mindig is jellemző volt és mai napig az – olykor nagyhírű mesterek előrejelzéseiben is –, hogy a gazdag keleti hagyományból származó jelképeket előtérbe helyezik, szimbolikus összefüggések alapján osztanak tanácsot. Ez azonban a régieknél általában a lényeg leplezésére, az avatatlanok távoltartására szolgált, hogy hozzáértésük hiányában ne árthassanak másoknak. Kellő ismeretekkel és megértéssel nyilvánvalóvá válnak ezek a ködösítések.
Nyugaton nem nagyon ismerik viszont a valós hátterüket, így elkápráztató újdonságként hathat a különféle kellékek és összefüggések misztikus hatalmáról beszélni, a hiszékenyek könnyen bedőlnek az egyszerű kulturális dísztárgyak vagy hangzatos elnevezések vélelmezett hatásainak. A Távol-Keleten pedig már olyannyira része a hagyomány a mindennapi életnek, hogy az egyszerű átlagember ritkán gondolkozik el az eszközök hasznosságán, hitelességén – hiszen gyermekkora óta a csodás erejükről zengenek a mesék, reklámok, termékek, miért is kételkedne bennük. Persze ezáltal valószínűleg létrejön egy önmegerősítés, egy tudati ösztönző hatás, ami valóban átsegítheti a nehéz időszakokon az illetőt, ihletet nyújthat számára, ám ez magától az embertől és nem a tárgytól származik. Látszatmegoldás, délibáb. A placebo orvosi ereje megkérdőjelezhetetlen, mégis pusztán az elme játéka – amint az érzelmek és hit által gerjesztett hormonok és energiák eltűnnek, a hatás is a múlté lesz.

zodiakus_amulett.jpgÉsszel belátható, hogy sem a környezeti és földmágneses viszonyokat (feng shui), sem az időminőségeket (asztrológia) nem lehet szobrocskákkal vagy egyéb bűvtárgyakkal „orvosolni”. Hiába akasztunk a nyakunkba Majom-amulettet, a Tigris év „támadása” a képletünkre nem enyhül tőle, mert nem egy tárgy okozza. A qi valódi kezeléséhez qi szükséges; a testi betegségekhez testi gyógyszer; az érzelmi-szellemi zavarokhoz érzelmi-szellemi tisztaság; a jobb időminőséghez egy kedvezőbb alkalom; a rossz közeg javításához helyes térrendezés; a káros szokások leküzdéséhez megfelelő tevékenység (helyes szokás); stb. Természetesen ha a szobrocskák és bűvtárgyak kedvezőbb közeget vagy éberebb, tisztább tudatállapotot teremtenek, akkor használatuk előnyös. A lényeges kérdés: miben és hogyan segítenek?

Hasznos tud lenni a tanulásban, az összefüggések szemléltetésénél, a lényegiség megragadásánál egy-egy hagyományos elnevezés vagy találó képi ábrázolás, ugyanakkor gátat is vethet a valódi megértésnek, ha túlságosan is ragaszkodunk a névhez ill. képhez. Különösen igaz ez a hasonló ejtésű és/vagy írásjegyű, de eltérő jelentésű szavakat alkalmazó kínai nyelvre. Lásd például a yin és yang „ellentét” párjait, az állatjegyeket, az öt „elem” vagy akár a négypilléres képlet legalapvetőbb összetevőinek szakkifejezését: a hasonlatként említett fa képe megmaradt a nyugati fordításokban, téves elnevezést örökül hagyva.

Már a XVIII-XIX. században élt 任铁樵 Ren TieQiao is felhívta a figyelmet az asszociatív gondolkodás valóságtól elrugaszkodott, hitelességet sértő gyakorlatára a 滴天髓 Dī Tiān Suǐ (Cseppek az Ég velejéből) c. műhöz írt széljegyzeteiben:

竊怪命家作歌為賦, 比擬失倫, 竟以甲木為梁棟, 乙木為花果; 丙作太陽, 丁作燈燭; 戊作城牆, 己作田園; 庚為頑鐵, 辛作珠玉; 壬為江河, 癸為雨露。 相沿已久, 牢不可破, 用之論命, 誠大謬也。
Csalárd sorsfejtők1 dalokat költöttek, verseket írtak, tévútra vezető hasonlatokat az emberi viszonyokra, hogy voltaképpen a 甲 Jia fa az tetőgerenda, szelemen; a 乙 Yi fa az virág s gyümölcs; a 丙 Bing tekinthető a Napnak, a 丁 Ting pedig a lámpások fényének vagy gyertyalángnak; a 戊 Wu olyan, akár a vár(os)fal, a 己 Ji meg akár a mezők és szántóföldek; a 庚 Geng az a kemény fém, a 辛 Xin pedig olyan, mint az ékszer (igazgyöngyök s jádekövek); a 壬 Ren az folyó, folyam, a 癸 Gui az eső és harmat. Kölcsönösen egymást követik [yin és yang], de a szilárd nem lehet megszakított – a sorsfejtésben1 alkalmazni ezt, még ha igaz is, nagy tévedés.


Megjegyzések:

^ [1] A szövegben a 命 (mìng; az Ég Akarata, elrendelés, élet,
sors, végzet) mellett először a 家 jiā (szakember, szakértő) kifejezés szerepel mint a sors vagy élet szakértőire való utalás; másodszor pedig mint a sorsfejtés szakmája 論命 lùnmìng összetétellel (論 lùn: elmond, taglal, fejteget, megvitat, méltat, megtárgyal; érvel; nézet, vélemény; elmélet, eszmerendszer; értekezés).

Image source: http://www.thehealinguniverse.comA 2013. augusztus 7. és szeptember 7. között, azaz a Sárga 5-ös év Sárga 5-ös havában történt híresemények kiértékelése után most következzen a személyes beszámolók áttekintése. A vizsgálat célja a félrevezető néven Fengshui Asztrológiaként is ismert Kilenc Csillag Ki  sorsfejtési módszer gyakorlati jelentőségének bemutatása, illetve tisztázni néhány népszerű, de felszínes megközelítés hiányosságát.

Személyes élmények

Az egyéni tapasztalatok, érzések, gondolatok kiértékelésénél már nem egyszerű a helyzet, hiszen ahány ember, annyiféleképpen érzékeli a világot és benne önmagát. Mások lehetnek az életkörülményei, más élményeket tarthat fontosnak, még akkor is, ha egyforma valakivel a születési képlete. Közvetlen hasonlóságot nehéz tehát felfedezni a naplóbejegyzésekben, mindazonáltal analógiás alapon vizsgálhatóak a beküldött anyagok. Megjegyzendő, hogy felmerülhet a lehetősége annak, hogy egy-egy lényeges történést kihagynak a beszámolóból (akár szándékosan, akár a megfelelő tudatosság hiányában), vagy torzítva közlik a tapasztalataikat (pl. szégyellik, ezért szépítve átfogalmazzák a gondolataikat; vagy rosszul emlékezve esetleg nem a megfelelő naphoz jegyzik az eseményt). Ezek a hiteles kiértékelést tovább nehezítik.

...Időösszefonódás... (Darren Tunnicliff, Flickr)Augusztus elején egy metafizikai kalandot hirdettem itt a blogon, amit egy széles közönséget bevonó kísérletnek szántam annak igazolására, hogy a világ történései és a személyes élmények meghatározott minták és ciklikus ismétlődés szerint zajlanak. Ugyan többen ígérték, mindössze öten küldték el a naplójukat, ami statisztikai szempontból nem számottevő minta a módszer működésének tudományos igényességű, alapos, minőségi kiértékeléshez. Ám még e néhány napló is érdekes megállapításokhoz vezetett. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki részt vett e valóság-túrán. Bízom benne, hogy számukra is tanulságos volt, jobban megismerhették önmagukat e tartalmas és tevékeny hónap során. Legközelebb, azaz kilenc év múlva igyekszem majd könnyebben és gyorsabban kitölthető kérdőíveket gyártani, úgy remélhetően több adat érkezik majd.

Lássuk az eredményeket, kezdve a világ eseményeivel, majd rátérve az öt fő személyes élményeinek összevetésére!

süti beállítások módosítása