A néphit megőrizheti az ősi tudást meséiben, mondáiban, de akadályozhatja az igazság felismerését a tények elhomályosításával, torzításával. Az előző írásban rámutattam, hogy a hagyományokba beépült szokások, babonák mennyire átformálhatják az ősi megfigyeléseken alapuló igazságokat, a tiszta látásmód helyett tévhitekkel fertőzhetik meg a metafizikai rendszereket.

Közkeletű tévhit például az, hogy a Négypilléres Sorsfejtés és a 9 Csillag Ki holdújév, illetve holdnaptár alapján számolja a születési időpontot. Alaposabb szemügyre vétellel persze kideríthető, hogy mindössze a holdújévet emlegetik ezek a leírások, ám már nem térnek ki rá, hogy végig holdhónapokat használnak-e, vagy a Gergely-naptár hónapjait veszik magától értetődőnek (de akkor az első, évkezdő hónap rövidebb, az év utolsó hónapja pedig hosszabb lenne az alkalmazásukban?); a holdnaptár szerkezetéből adódóan 2-3 évente szükségszerűen beiktatott szökőhónapokat is rendszerint mellőzik említeni, és arról sem szólnak, hogy csillagászati vagy látszólagos újholdat vennének figyelembe.

Egyesek pusztán a születés évéből próbálnak következtetéseket levonni, jóslatokat alkotni az egyén számára, mindössze az évi Gan-Zhi párt vagy az elsődleges Ki számot vizsgálva. Valójában mind a négy Pillér, illetve mind a három Ki szám lényeges a hiteles sorsfejtéshez. E szakmai hiányosságok adódhatnak például az alapelvek nem megfelelő ismeretéből; a „mester” (vagy sokszor akár csupán egy könyv!) tanainak vakon követéséből; a tudományos háttér, az ésszerű, logikus, józan gondolkodás mellőzéséből. A metafizika közelebb áll a fizikához és a természettudományokhoz, mint a babonákhoz és a néphagyományokhoz.

Bővebb részletek az Ősvaló oldalán

Összegezve tehát: a Hagyományos Kínai Orvoslás, a Négypilléres Sorsfejtés, a 9 Csillag Ki, a Repülő Csillag Feng Shui alkalmazásai mind szoláris naptár szerint számolják a születési adatokat, a Li Chun szoláris szakasz időpontját tekintik az év kezdetének.

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagtura.blog.hu/api/trackback/id/tr215022663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása