arany_talaj.pngAhogyan eddig az új esztendők kezdetén szó esett egy ritka, ám annál gondolatébresztőbb, képzeletgazdag, költői meglátást tükröző sorsfejtési megközelítésről, amellyel az adott időszak hangulatát szemléltethetjük. A lényege, hogy a 60-as ciklus minden két egymást követő tagja (egy yang és egy yin) magában hordozza az ősi kínai pentaton skála hangjának valamelyikét, ami az öt változási állapot egyikeként nyilvánul meg – sokszor olyanként, ami nem is szerepel a pillér összetevői között.

A 甲午 Jiǎ-Wǔ (Fa-Ló) és 乙未 Yǐ-Wèi (Fa-Kecske) pillérek, amelyek például a 2014-es és 2015-ös napévet is jelölik, a shāng hangjegyet (az európaiban ez nagyjából a ) – s így a Fém állapotát – tükrözik. 

A 納音 Nàyīn, avagy „az öt változási állapothoz fűződő hangok”1 rendszeréről kevés ősi szöveg maradt fenn mára, ám részletesen és átfogóan foglalkozik a témával például a 三命通会 San Ming Tong Hui c. klasszikus sorsfejtési mű. Eszerint az elkövetkezendő két napév minőségét egy aranymosási jelenetként képzelhetjük el, ahol kitartó munkát követően a folyó homokos hordalékából lassan előbukkannak az értékes nemesfém rögök:

砂中金者,剛形布地,寶質藏砂,直教陶洗爲珍,必須因人始貴。
Arany a homokban, ami éppen hogy csak megmutatkozik; kincsesség, elrejtve a homokban – folyamatosan csiszolni, alakítani, tisztogatni kell, hogy értékessé váljon, csakis így, csakis ezután válhat nemessé.

De persze az ércbányászat, fémmegmunkálás mozzanataihoz is nyúlhatunk az év jellemzéséhez, ahogyan a régi szöveg is teszi egy másik fejezetében, a „százszor edzett színarany” (百煉精金) kifejezést használva. Mindkét szimbólum arra mutat rá, hogy ez a Fém alaptermészet noha a tökéletességet rejti magában, ahhoz, hogy felhasználhassuk sorsunk jobb megéléséhez, feltárva valódi, kincset érő lényegét, komoly munkára van szükség. Ez az év tehát nem adja könnyen önmagát. Lehetőségei kiaknázásához lépjünk túl a jelképeken és hasonlatokon, legalábbis egy olyan rendszerig, amelyet a gyakorlatban is felhasználhatunk életünk alakítására: a változási állapotok kölcsönhatásaihoz.

2014-JiaWu_ev.pngMint az a jobb oldali ábrán látható, az év pillérének összetevői az említett, tökéletesre edzett, kifinomult Fémtől eltérő állapotokat jelenítenek meg: Fa, Tűz és Föld. Jelen esetben a Fém fejezi ki az esztendő alaptermészetét, ami az évi hatások – a Yin Tűz és Yin Föld feletti Yang Fa – tevékeny megnyilvánulásaiban ölt formát. Így foglalnám össze a közöttük lévő kölcsönhatásokat, összefüggéseket:

  • Ha a pillér benső viszonyai felől közelítünk, akkor ez egy ún. értékes időszak, mert a felső, mennyei részének változási állapota (Fa) szüli meg az alsó, földi rész fő változási állapotát (Tűz). Más szavakkal: a cselekvés teremti meg a körülményeket, ami rendkívüli, „kincset érő” eredményekhez vezethet. Megjegyzendő, hogy ez nem jelent rögtön sikert bárkinek, csupán annyit, hogy a tettek könnyebben, simábban illeszkedhetnek a kialakuló helyzetekbe – a részletek tisztázásához az egyéni képletre gyakorolt hatásokat is alaposan ki kell értékelni!
  • Korábbi ismertetőmből tudhatjuk, hogy a Fém szülőhelye a 巳 Kígyó fejlődési szakasz, ezt követi a sorban a 午  Ló, így a Fém életciklusának második lépcsőfokán áll ezt az évet illetően, önerőből még kevésbé képes jelentős hatással lenni az eseményekre, ám rengeteg lehetőség rejlik benne. Emberi vonatkozásban egy totyogós csecsemőhöz hasonítható, aki figyelmes gondoskodást igényel, hogy bámulatos tehetségét kibontakoztathassa. Céljaink kitűzésében és az odavezető úton ez évben kiváltképp fontos a tudatos jelenlét, az előrelátó, figyelmes döntéshozatal – így tehetjük lehetővé, hogy cselekedeteink teremtsék meg a feltételeket.
  • A Yang Fa (甲 Jiǎ) mennyei rész az égbe nyúló, erős törzsű, hosszú életű fák magasztosságát sugározza. Alatta a Yin Föld kiváló táptalajt biztosít számára, amit a Fa odaadó hűséggel hálál meg. Fém szabályozhatja a működését, hogy megfelelően fejlődjön, javára válhasson a környezetének – azonban a pillér Fém lényegisége még fiatal, gyenge, nem képes alakítani ezt a Fát. Örömét leli a Vízben, ha az nyugodt, tiszta, mert segíthet lemosni a Fémről a felesleges rétegeket, felfedve az értékességét, egyúttal törődéssel táplálja a Fát. Az élettel teli, de nem túl heves Tűz a túlélés kulcsa lehet számára, képes megmunkálni a Fémet, s levezetni a Fa túlzott qijét anélkül, hogy teljesen elégetné azt. Yin vagy Yang Fával találkozván a Tűz jelenléte elengedhetetlen számára a helyes megnyilvánuláshoz, ez segíthet lazítani a túlbuzgóságra vagy konokságra való hajlamokon.
  • A földi rész Yin Föld () minősége nedves és lágy, őrzi és neveli a mélyében fejlődő kincseket, megtartja és táplálja a felszínén élő lényeket. Szeretetteljes összhangban van a felszínen kifejeződő Yang Fa minőséggel, megteremtve az események és a körülmények, feltételek közötti kölcsönös együttműködés lehetőségét, a Yin Tűz által megerősítve termékeny talajt biztosíthat a tetteknek.
  • A földi Yin Tűz (Dīng) gyöngéd és mérsékelt, rávilágít a dolgok becsességére és szépségére, megcsillogtatja a Fém lényeg értékeit. Bár fényét elfedheti, tompíthatja a Yin Föld, nem válik elégtelenné, nem huny ki, mert az égi Yang Fa folyamatosan táplálja lángjait. Éltető melegséget, reménységet árasztva meglágyíthatja a Yang Fa makacsságra való hajlamait, felébresztheti az együttérzését és kedvességét.

E benső viszonyok alapvetőek, de viselkedésüket, hatásaikat tekintve nem változatlanok – az év előrehaladtával alakulnak, tündökölnek s hanyatlanak, ahogy a fejlődési szakaszok váltják egymást. Erről a későbbi cikk(ek)ben ejtek szót.

Megjegyzések:

^ [1] Az elnevezés teljes neve 五行納音 Wǔxíng Nàyīn, ahol a 五行 wǔxíng az öt változási állapot. A 納 kifejezés ősi képjele egy selyemfonalat (糸) ábrázol, amit belevarrnak valamibe, szorosan összeöltenek vele valamit – erre utal a 内 (benső, bel-) fonetikus rész. Eredeti jelentése tehát valaminek a befogadásával, egy bensőséges összekötöttség kialakításával kapcsolatos. A 入 (belép, behatol) szerves része a 内 írásjegynek. A 音 yīn jelentése: hang.

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagtura.blog.hu/api/trackback/id/tr995638628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása