A MagicPlan egy kanadai fejlesztésű okos alkalmazás alaprajzok készítésére. Kamera segítségével felmérést végezhetünk, elkészítve egy alaprajzot a valós viszonyok tükrében.

Letöltés

Ingyenes az alkalmazás, ha csak a készüléken akarjuk használni. A fizetős változat lehetővé teszi néhány berendezés objektum (bútorok, tűzhely, elektromos elosztók stb.) elhelyezését is az alaprajzon, PDF vagy különféle képfájlként való lementést, egymás közti megosztást. Alapkövetelmények a letöltéshez:

Én most kísérletképpen a CSI változatot töltöttem le, ami tartalmazza az alapszoftver minden tulajdonságát, s kiegészíti néhány biztonsági szemponttal, gyorsabb felvázolási képességgel (helyiségenként akár 1 perc is lehet), a helyszínelésnél használható objektummal, objektumok közötti távolságmérési lehetőségekkel, bizonyítékcímkézési lehetőségekkel, esetinformációval, jelentéskészítéssel stb.

Megnyitás

Telepítés után az első megnyitáskor egy lista jelenik meg arról, hogy milyen előnyökkel jár, ha a MagicPlan CSI felhőhöz kapcsolódunk (az alaprajzokat feltölthetjük, bármely eszközünkkel hozzáférhetően elmenthetjük, megoszthatjuk stb.). Ha nem akarunk kapcsolódni, válasszuk a Do NOT Activate Cloud lehetőséget, így minden alaprajz azon az eszközön kerül eltárolásra, ahol a MagicPlan appot használjuk. Persze, ha időközben meggondolnánk magunkat, később is kapcsolódhatunk a felhőtárhoz a fogaskerék ikonra kattintva, majd a MagicPlan CSI Cloud menüpontot választva.

Beállítások (Settings, fogaskerék ikon)

Calibrations

Itt állíthatjuk be a saját magasságunkat, helyzetünket és az érzékelőket. Csak akkor tudjuk elvégezni a finomhangolást, ha a készülékünkben van giroszkóp vagy elölnézeti kamera - bár szerintem inkább mindkettő, mert giroszkóp hiányában nem indult el. Ezt természetesen jelzik is előre. Ha nem tudjuk, melyik van, kattintsunk a Details lehetőségre és a program listázza, mivel rendelkezünk.

Customize

Testreszabhatjuk a beállításainkat, ha regisztrálunk a MagicPlan oldalán egy saját fiókot.

További beállítások

  • Mértékegységrendszer: metrikus (méter, centiméter) vagy birodalmi (láb, hüvelyk)
  • GoogleTérkép megjelenítés: Road Map (utcakép), Satellite (műholdas), Hybrid (vegyes)

Súgó (Help, kérdőjel ikon)

Gyakori kérdésekre kaphatunk itt választ, illetve használati útmutatást, gyakorlati tippeket angolul.

Fiók (My Account, profilkép ikon)

Itt jelentkezhetünk be a MagicPlan fiókunkba, illetve nyithatunk egyet.

Használat

A zöld körben + jelű ábrára kattintva tudunk új alaprajzot készíteni. Választhatunk, hogy otthoni (ház, lakás) vagy céges (iroda, bolt, közterület) térképhez használjuk-e. Az első lépés tehát, hogy a felmérendő területet betápláljuk az alkalmazásba; erre három lehetőséget kapunk.

  • fényképezőgéppel bejárhatjuk a helyiséget (ehhez kell giroszkóp vagy kamera, lásd még: Calibrations), amivel legyárthatjuk az alaprajzot, akár végighúzva a falak mentén a telefont, akár a szoba közepéről kiméricskélve kameranézetben, akár új bútorok (pl. szőnyeg), vagy saját objektumok elhelyezhetőségét tervezve a szobába.
  • megrajzolhatjuk az alaprajzot (téglalapsablonnal vagy szabadon, pontról pontra megalkotva a szobát), a sablonok magukba foglalnak alagsori, földszinti, tetőtéri és 50 emeletnyi alaprajzpéldát, különféle helyiségekkel.
  • importálhatjuk korábbi alaprajzok közül, majd átrajzolhatjuk azt.

Bármelyiket választjuk is, az alaprajz szerkesztése a következő lépés. Keressük a szerkeszthetőséget jelző kis kék jelöléseket

  • a számokra kattintva változtathatjuk a szoba méretét
  • a sarkokra kattintva változtathatjuk a szoba alakját
  • a falakra kattintva újabb sarkokat helyezhetünk el vagy objektumokat illeszthetünk rá
  • Insert Object: ez teljes egészében csak a fizetős változatban működik (kis lakat jelöli ezt a korlátozást az objektumon), több mint 150 féle berendezést helyezhetünk el az alaprajzon; jegyzeteket, nyílászárókat (ajtók, ablakok), alapvető bútorokat az ingyenes változatban is beszúrhatunk a vonatkozó fal vagy helyiség kiválasztása után.
  • Add Corner: ha rákattintunk az egyik falra (ilyenkor piros lesz), akkor adott ponton megtörhetjük, új sarkokat adva hozzá
  • Room L/W: a szoba méreteit változtathatjuk, akárcsak valamelyik számra kattintva (itt is válthatunk mértékegységet, illetve összekapcsolhatjuk az appot egy Bluetooth lézerrel a pontosabb felmérés érdekében)
  • Freeze Walls: a falakat szerkeszthetetlenné tehetjük (ilyenkor kék lesz), így szabadon mozgathatjuk az ábrát, anélkül, hogy véletlenül eltorzítanánk azt egy rossz kattintással.

A telefon Vissza gombjával visszatérhetünk a teljes alaprajzi nézetbe, ahol

  • objektumokat illeszthetünk a helyiségekbe (Insert Object), ha fizetős változatot használunk
  • forgathatjuk, mozgathatjuk (nyilak), lemásolhatjuk (Duplicate), módosíthatjuk (Edit), törölhetjük (Delete) az egyes helyiségeket
  • újabb helyiségeket adhatunk a meglévőkhöz (Add Room)
  • összekapcsolhatjuk a helyiségeket (Merge Rooms), ha egy szobát a másikhoz közelítünk zöld illesztőpontok jelennek meg, amelyek mentén hozzákapcsolhatjuk a másik helyiség falához az éppen mozgatott elemet. A falakon kívüli térbe kattintva véglegesíthetjük az illesztést.
  • ha ismét szerkeszteni kívánjuk az alaprajzot, akkor csak sebtiben bökjünk kettőt a képére. :)

Számos bemutatót lehet találni a gyártó youtube csatornáján – érdemes a frissebbeket nézni, mert a régiek más verzióhoz valóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagtura.blog.hu/api/trackback/id/tr388086034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása