FuXiFeng Shui, Yijing és egyéb kínai metafizikai vonatkozásban közismert a nyolcszögletű ábra (八卦 Bāguà), amely a három vonalból álló ősjeleket (trigramok) ábrázolja bizonyos rend szerint. Létezik egy ún. Ég Előtti (先天 Xiān​tiān) és egy ún. Ég Utáni (後天 Hòu​tiān) elrendezésük. Az előbbi a világegyetem eredendő egyensúlyi állapotát és térbeli-időbeli felépítését tükrözi, az utóbbi pedig a világegyetemben megnyilvánult jelenségeket térbeli és időbeli változások közben (időszakok váltakozása, égtájak). A trigramokat folytonos (yang) és megszakított (yin) vonalak alkotják, jelképezve az elemi polaritásokat a jelenségek három szintjén.

A mondák az Ég Előtti elrendezést 伏羲 Fu Xinek tulajdonítják, aki épp úgy lehetett egy rejtélyekbe burkolózó valós személy (az Eget s Földet tanulmányozó sámánkirály), mint egy metafizikai jelenség (a teremtést jelképező őserő). Itt a blogon már több ízben bemutattam a yin-yang jel eredetét a fény-árnyék vonatkozásain és a viszonylagosság elvén keresztül. Most újabb természettudományos oldalát ismerhetjük meg a mágneses jelenségeket a végeselemes módszer (VEM) tükrében vizsgáló alkalmazás (FEMM) segítségével. Ezt bárki letöltheti és kísérletezhet különféle anyagokkal és formákkal.

Ali Karakuş például készített egy mágneslapokból és egy nyolcszögletű vaslapból álló formát1, a kínai Bagua-ábra mintájára. A pontos leképezés érdekében a yang vonalakat következetesen az óramutató járásával megegyező irányú mágneses erővonalakként, a yin vonalakat következetesen az óramutató járásával ellentétes irányúakként jelölte. Majd elemeztette az alkalmazással, illetve a QuickField mágneses mező modellező szoftverben is megvizsgálta a szerkezet mágneses vektorpotenciálját színesben. A színek két végállapota a kék (maximum negatív potenciál) és a piros (maximum pozitív potenciál).

XianTianBagua_magneses_potencial1.png

Az eredmény közelítőleg egy yin-yang ábrát eredményezett, amelynek cseppjei épp fordítva (függőleges tengelyen tükrözve) mutatkoznak. A kék és piros nyilakat megfigyelve látható, hogy az azonos irányba mutató nyilak folytonossága a hagyományos ábrán a belső és a középső gyűrűn mutatható ki, a külső gyűrűnél már megbomlik a folytonosság a Zhen-Gen és Kan-Li tengelyeknél. Ali ezután tovább kísérletezett, és végül megtalálta azt az elrendezést2, amely a trigramok ismétlődés nélküli egyéb előfordulásai közül a legpontosabban tükrözte a Legfőbb Elv ábráját (太極圖 Tàijí tú). Az új „pontosított” elrendezésnél a külső és belső gyűrűknél van folytonos iránytartás, míg a középső gyűrűnél mutatkozik a megbontott folytonosság – ugyancsak a Zhen-Gen és Kan-Li tengelyeknél. A két ábra egymásba alakítható a Kan-Li és a Zhen-Gen tengely felcserélésével.

XianTianBagua_magneses_potencial2.png

Ez a kísérlet tudományosan alátámaszthat (kísérletekkel igazolva) legalább két igen lényeges dolgot:

  1. a Bagua ábra (trigramok, yin-yang elv) és a mágnesesség között szoros kapcsolat van (a Bagua alakzatban elhelyezett mágnesek pólusai között lévő erővonalak kirajzolják a yin-yang ábrát, bár ezt közvetlenül a trigramok Ég előtti elrendezéséből nem látni, csak a mágneses potenciálról készített ábra fedte fel),
  2. az időbeli változások során tapasztalható fény-árnyék jelenségeknek mágneses vonatkozása is lehet (a minta két különbözőnek tekintett jelenségnél is előfordul, így valamilyen összefüggés feltételezhető közöttük, még akkor is, ha ez „a tudomány jelenlegi állása szerint” nem kimutatható).

Tovább fejtegethetőek a mágneses égtájak és az egyes időszakok összefüggései az ábra és a yin-yang elv alapján. Az ősjelek által képviselt természeti jelenségek (pl. ☳ Zhen trigram mennydörgés, földrengés, sarjadzás; ☲ Li trigram villámlás, virágba borulás; ☷ Kun trigram talaj, érés, gyümölcsözés; ☵ Kan trigram vizek, rejtett életfolyamatok; stb.), a mágnesesség és az időbeli változások közötti kapcsolatok. Merész lépések, hm? 

Ugyanakkor érdekes azon is eltűnődni, hogy vajon ez a fizikai (mágneses) kísérletekkel kapott elrendezés metafizikailag helyteleníti-e (ill. pontosíthatja-e) a hagyományosan több elmélettel is magyarázott Ég Előtti ősjel-elrendezést? Ha igen, miért és milyen új metafizikai összefüggéseket fedhet fel? Ha nem, miért nem?

Megjegyzések:

^ [1] A hagyományos Ég Előtti ősjel-elrendezést hűen tükröző kapcsolódó FEMM fájl letölthető innen.
^ [2] A mágneses kísérletekkel „pontosított” ősjel-elrendezés FEMM fájlja letölthető innen.
[3] Érdemes megtekinteni Ali egyéb műveit is az oldalán, például a yin-yang elv szerint készített örökmozgó gépet, vagy a Mindent Látó Szem, a Hórusz-szem, a Szent Grál, az Életfa-kereszt, és egyéb ősi jelképek vagy az elsődleges mezők mágneses vonatkozásait bemutató kísérleteit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagtura.blog.hu/api/trackback/id/tr426685509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása