A hiteles megoldásokat alkalmazó mesterek és tanácsadók módszereiket „hagyományos” vagy „klasszikus” jelzőkkel illetik, megkülönböztetve a jobbára csak látszatmegoldásokkal szolgáló ún. „népszerű” megközelítésektől. Miért lehet jobb megoldás a hagyományos alapokon nyugvó gyakorlat a korszerűnek vallott újkeletű praktikáknál? Mik azok a lényeges szempontok, amelyek igazolják a klasszikus módszerek hitelességét?

三-orderA feng shuit és a kínai asztrológiát népszerűsítő ezoterikus műsorokban, magazinokban ritkán esik szó a kínai metafizika legalapvetőbb elvéről, amely az egész kínai gondolkodást, világszemléletet áthatja1. Ez pedig a hármas szemlélet. Kínaiul a 三才 Sān Cái kifejezéssel utalnak a világegyetemben uralkodó három elvre2, amely lehetőségeinket meghatározza. A 三 sān (három) a létezés három szintjére, a világ hármas felosztására (Ég-Ember-Föld) utal, a 才 cái (képesség, adottság) pedig kifejezi e három szinten jelen lévő lehetőségeket.

Az Ég avagy Mennyek szintje az égitestek (Nap, Hold, csillagok) hatásait, az időjárási jelenségeket és az időszerűséget jelenti. Égi Qinek (天氣 Tiān Qì) nevezett hatásai napfény, holdvilág, villámok, csapadék, kozmikus sugárzások formájában jutnak le a Földre, és hatnak a földi életre. Magát az időt is az égi jelenségek (a Nap látszólagos mozgása, Holdciklusok, nap- és holdfogyatkozások, napfordulók és napéjegyenlőségek, az ekliptika csillagképei, bizonyos csillagok felbukkanása a láthatáron stb.) alapján határozta meg az ember. Sorsnak vagy végzetnek szokás nevezni az idő ember- és világformáló hatását, számos kultúrában különféle csillagjóslási, sorselemzési módszerekkel igyekeznek összhangban élni vele, elkerülni a csapásait s kihasználni előnyeit.

A Föld szintje a domborzati tényezőket és a térbeliséget (elhelyezkedés, irányok, formák) jelenti. Az Égi Qi alatti világban, annak részeként nyilvánul meg a Földi Qi (地氣 Dì Qì), amely változatos tájként – hegyekként, völgyekként, vizekként, sivatagokként, és síkságokként –, illetve természetes terepformákként vagy mesterséges építményekként nyilvánul meg. A Földi Qi változásait és hatásait keleten a – többek közt a földtant, földrajzot és fengshuit magában foglaló – földtudománnyal3, nyugaton leginkább geomanciával4, radiesztéziával5 igyekeznek kiismerni és összhangban élni vele.

Az Ember szintje felölel minden élőlényt, beleértve az embert is, bár az Emberi Qit (人氣 Rén Qì) hagyományosan megkülönböztetik a növényi és az állati qitől. A természetben minden az Égi és a Földi Qi természetes ciklusain (havi holdciklusok, 11-éves naptevékenységi ciklusok, 25920 éves precessziós ciklusok, 甲子 Jiǎzǐ-ciklusok stb.) belül növekszik és annak hatása alatt áll. A Földi Qin belül minden embernek, állatnak, és növénynek megvan a maga qi-mezeje, amely a természet adta lehetőségeit képviseli, megszabja tehetségét, képességeit és korlátait. Döntéseink, cselekedeteink, táplálkozásunk, hitünk, akaratunk, szellemi fejlődésünk mind hatással van az emberi qinkre, így lehetőségeinkre is.

Az Égi Qi irányítja és befolyásolja a Földi Qit, e kettő együttesen pedig a földi lények qijét. A naptevékenység (pl. napszelek és -kitörések) hatással van a földi mágneses mezőre, s a földi lények életfolyamataira (pl. növekedés, szaporodás, fertőző betegségek, idegrendszeri zavarok, agyi tevékenység stb.). Számos élőlény (pl. költöző madarak, tengeri állatok, egyes rovarok stb.) a mágneses erővonalak mentén vagy a csillagok alapján tájékozódik. A mágneses tér változásai ennélfogva kihathatnak az állatok viselkedésére, sőt megfigyelhető az emberek egészségi állapota és a földmágnesesség közti kapcsolat is.
A Nap fénye és melege táplálja az életet, biztosítja a fejlődést. A bolygó felszínének eltérő felmelegítésével jönnek létre a szelek és a viharok, amelyek környezetformáló hatásait nem tagadhatjuk. A Hold legszembetűnőbb hatása az apály-dagály jelenség, de a természetben az élőlények élelemszerzési és szaporodási szokásai (pl. peteérés és peterakás), a gyógynövények hatóanyagainak felhalmozódása is szorosan összefügg a holdfázisok változásával.

Ha az Égi Qi kibillen egyensúlyából akkor az  a Földön végzetes katasztrófákkal (pl. meteorbecsapódások, torzulások a mágneses mezőben) és gyökeres változásokkal jár. Ősi mítoszokban, teremtéstörténetekben őrzi az emberiség ilyen események tanúságát. Ha a Földi Qi billen ki az egyensúlyából, akkor  földrengések, vulkánkitörések és más természeti csapások történhetnek. Ha az Ember szintjén bármi elveszíti az egyensúlyát, megbetegszik, előbb-utóbb pedig meghal és lebomlik.
三才 - a három alapelvA legbővebb halmaz az Ég, azon belül található a Föld, majd azon belül az Ember világa. A bolygón belüli (Földi szint) természeti katasztrófák a rajta élő lények (Emberi szint) számára általában végzetesek, de ritkán vannak hatással a világűrben zajló folyamatokra (Égi szint). Az emberek egészségügyi állapotának gyakorlatilag elenyésző a hatása a bolygó működésére (Földi szint), még kevesebb a világegyetem egészére (Égi szint). Persze mivel benne élünk, tetteinkkel hatással lehetünk környezetünk egyensúlyára (ld. emberi gondatlanság által okozott katasztrófák).

Lehetőségeinket legnagyobb mértékben az Ég (időzítés, sors) határozza meg, mert az közvetlenül befolyásolja a Földet, amin élünk; a Föld (környezetünk) pedig nyilvánvalóan kihat lehetőségeinkre. Mégis, közvetlenül az Ember (szabad akaratunk), vagyis mi magunk vagyunk felelősek az életünkért: döntéseinkkel, tetteinkkel, törekvéseinkkel, saját testi, lelki és szellemi fejlesztésével alakíthatunk a lehetőségeinken. A hely és idő tehát csupán kereteket ad, végső soron saját magunk kovácsoljuk sikereinket. 

Folytatások:

  • 2. rész: Jó helyen, jó időben jól dönteni
  • 3. rész: Ismerni a kereteket
  • 4. rész: Hiteles-e minden, ami „hagyományos”?
  • 5. rész: Metafizika és hagyomány
  • 6. rész: Jelképes játszmák vagy valódi útmutatás?

 

Megjegyzések:

^ [1] Dr. Yang Jwing-Ming: A kínai Qigong gyökere, Lunarimpex Kiadó, 2002, 8-10. oldal.
^ [2] A Változások Könyvének (易經 Yì Jīng) kommentárjaiban úgy utalnak erre a három alapelvre, mint az Ég Útja (
天道 Tiān​dào​), az Ember Útja (人道 Rén​dào​) és a Föld Útja (地道 Dì​dao​).
^ [3] Kínaiul 地理 Dì Lǐ​, ami szó szerint a Föld mintázatainak tanulmányozását jelenti. Bővebben itt lehet olvasni róla.
^ [4] Elvont összefüggések megállapítása a talaj- és domborzati viszonyok vizsgálatával. A  nyugati nyelvekbe a görög γεωμαντεία (földjóslás) kifejezés nyomán terjedt el, ám a módszer gyökerei az arab világba nyúlnak vissza. Megjegyzendő, hogy a Kínába látogatott keresztény misszionáriusok a feng shuiról mint kínai geomanciáról írtak.
^ [5] Földmélyi vízáramlások, érctelérek, törésvonalak, mágneses ingersávok stb. általi földsugárzás, illetve az elektromos berendezések által keltett elektroszmog mérése és védekezés velük szemben. Dr. Ernst Hartmann, német orvos még medikus korában felfedezte, hogy bizonyos elhelyezkedésű kórházi ágyakon nagyobb a halálozási arány, illetve kapcsolatot mutatott ki a közvetlen környezet és a kezelés hatásfoka közt. Később a Földet négyzetrácsosan behálózó mágneses erővonalak létét igazolta Hartmann-háló néven. Manfred Curry fizikus hasonló jelenséget mutatott ki, amely Curry-hálóként vált ismertté. Az ősi pogány szertartási helyek többnyire ún. ley-vonalak mentén találhatóak, s több régi keresztény templomot ún. Szent György-vonalak kereszteződésére építettek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagtura.blog.hu/api/trackback/id/tr582773241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása