Hagyományos megközelítés III.
 

Felmerül a kérdés, hogy mire jó a feng shui, minek a sorselemzés, hisz bármi is a sorsunk, bárhol is éljünk, a döntés a mi kezünkben van... Valóban mi döntünk, ám nem mindegy hogyan. Dönthetünk vakon, pusztán megérzéseinkre hagyatkozva, de dönthetünk a lehetőségeink ismeretében is. Melyik hangzik jobban?

Az Ég és a Föld szolgál keretként, ami ugyan korlátokat szab a lehetőségeinknek, de a döntés továbbra is a miénk, hogy e keretek közt mit teszünk. Tisztában lenni a keretekkel annyi, mint időben bevenni a kanyart. Ha nem ismerjük a korlátainkat, könnyen falakba ütközhetünk, tetteink kudarcba fulladhatnak. Emberi szinten segíthet a család, a baráti kör, a társadalom – ám ha nem tájékozódunk az Ég és a Föld kínálta lehetőségekről, akkor váratlan és olykor legyőzhetetlennek tűnő akadályokkal találhatjuk szembe magunkat.

Az ősi Kínában az uralkodó feladata volt a három világ (Ég-Ember-Föld) között megteremteni az összhangot, amit az Ég adta lehetőségek, a földi körülmények és az emberi képességek figyelembevételével érhetett el. Csillagászok, csillagfejtők vizsgálták az égitestek éjszakai és nappali mozgását, egymás közti viszonyait; földtudósok és földjósok tanulmányozták a talaj, a domborzat és a vizek jellegzetességeit; különféle miniszterek pedig a társadalom korlátait – hogy a megfelelő döntések születhessenek adott helyen és időben. Az uralkodó folyamatosan igazodott az Ég és a Föld változásaihoz, így mindig velük összhangban dönthetett. Ha valamelyik tényezőt figyelmen kívül hagyta a kettő közül, akkor legfeljebb átmeneti sikereket érhetett el.

A jelenleg rendelkezésre álló metafizikai módszerek közül tehát az működhet a leghatékonyabban, amelyik a lehető legteljesebb mértékben feltárja előttünk a lehetőségeinket. Mit jelent ez a gyakorlatban? Az Ég tükrözi az időben változó lehetőségeket, a Föld a térben változó lehetőségeket, az Ember pedig saját magunkból kihozható lehetőségeket. Következésképpen teljes és tartós sikert érhetünk el:

  • a megfelelő időzítéssel (Ég),
  • a megfelelő helyen és irányban (Föld),
  • egyéni erőfeszítésekkel a legtöbbet kihozva képességeinkből (Ember).

Ésszerű következtetés, hogy ha e három tényező közül bármelyik hiányzik, akkor az eredmény részleges vagy átmeneti siker, elszalasztott lehetőség, de akár teljes kudarc is lehet.

Ezek alapján nyilvánvaló, miért oly lényeges munkaeszköze egy hiteles feng shui tanácsadónak a pontosan mérő iránytű. Tájoló nélkül nem tájékozódhatna a földi lehetőségekről, ahogyan időmérő (legyen az egy napóra vagy akár csak az égbolt szemügyre vétele) nélkül mit sem tudna az égi lehetőségekről. Ugyanígy a saját és megbízói képességeinek, emberi korlátainak ismerete nélkül fogalma sem lenne róla, milyen mértékben és módon használhatók ki ezek a – térben és időben megnyilvánuló – lehetőségek.

Nyilvánvaló továbbá az is, hogy az olyan új megközelítések, amelyek figyelmen kívül hagyják akár a vizsgált épület vagy hely tájolását, akár az idő változásával érvényesülő hatásokat, akár az emberi tényezőt, csupán látszatmegoldásokkal szolgálhatnak. Következésképpen nem tekinthetőek hitelesnek.
Hiszen amennyiben minden épületre, helyszínre teljesen ugyanazt a „feng shui térképet” helyezzük rá, ráadásul ugyanolyan módon, akkor abból – józan ésszel belátható, hogy – csak ugyanazokat az adatokat olvashatjuk ki. Ez pedig nincs összhangban azzal a megfigyeléssel, hogy a különböző helyen élők sikeressége más és más. Még két szomszéd háza körüli történések is merőben eltérőek lehetnek. Működő megoldások a kötött elrendezésű térképek és merev viszonyítási pontok (pl. bejárat)1 helyett valódi viszonyítási alapokhoz, irányelvekhez (pl. a Föld mágneses irányvonalai, a Nap és a Föld kapcsolata, különböző időciklusok, az épület középpontja) igazodva érhetőek el.
Megjegyzendő, hogy még a megfelelő módszerek ismeretében is csak akkor kapható hiteles, a valóságot tükröző kép, ha az eszközöket az adott helyzettől függően, viszonylagosan alkalmazzuk. Ez bármilyen gyakorlati tett alapelve.

Az Ég és a Föld kölcsönösen egymásrahatnak, ahogyan Einstein is rávilágított az idő és a tér szoros kapcsolatára. A pontos helyi idő – mint neve is mutatja – az adott helyszíntől is függ. Az időjárás, a kozmikus sugárzás mértéke, a napszelek hatása, a Hold és a Nap ár-apály hatása helyenként más és más. A kozmikus sugárzások befolyásolják a Földön a felhők képződését, ezáltal kihatással vannak a bolygó időjárására. A földrajzi és mágneses észak közti elhajlás folyamatosan változik. A sorselemzők a születési képletet a pontos születési idő és hely alapján számolják ki. A klasszikus avagy tradicionális fengshui módszereiben2 a ház qi-térképe az építés ideje és az épület tájolása alapján készül.

 

Megjegyzések:

^ [1] A Fekete Sapka Tantrikus Buddhista Egyház (Black Hat Sect Tantric Buddhism) kaliforniai főtemplomának vezetője, Thomas Lin Yun által megalkotott négyzethálós „bágua-térkép” független az épületek valódi tájolásától. A bejárattól függően elrendezett kilenc egyforma területet jelöl be az alaprajzon, így a bejárat kizárólag három terület valamelyikére eshet. Bővebben itt lehet erről a végletesen leegyszerűsített és pusztán 1986 óta létező módszerről olvasni.
^ [2] Például a legalább a Kr. e. III. századig visszanyúló Repülő Csillag módszerben. Bővebben itt lehet róla olvasni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagtura.blog.hu/api/trackback/id/tr62779981

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Marton Géza | NAPÓRA 2011.06.09. 09:30:57

Itt a nyár, egyre több időt tölthetünk a szabadban, élvezve a Nap melegen simogató sugarait. Árnyékunk hűségesen követ bennünket, bármerre megyünk.Ősidők óta figyeli az ember, hogyan vonul a földre vetülő árnyék, kora reggeltől késő délutánig, előbb ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása