Decemberi Napforduló

Örömmel jelenthetjük be, hogy ma sem volt világvége – legalábbis a blog számára. :)

Ugyan a régészek már idén májusban megnyugtatták a világvégevárókat, hogy még a maják szerint is lesz folytatás, a média azért tovább táplálta a lángot, hisz ha másra nem, a kattintás- és nézettségszám növelésére alkalmas lehet a tömeghisztéria. A kellemetlen félelem érzése helyett többen inkább az áhítatot fokozták fel magukban, spirituális értelemben készültek egy nagy változásra: az ilyen „vég” ugyanis köztudottan sosem végleges, hanem csak valami (csodálatos) újnak kezdete. Továbbá alkalmat ad rá, hogy a dimenzióugrás utáni teendőkkel foglalkozó tanfolyam esedékes díját beszedhessék. Hiszen már ki van tűzve a következő felemelkedési időpont a márciusi napéjegyenlőséget követő napra. Önmagukra egyesek úgy tekintettek, mint érdemes kiválasztottakra, és a bibliai Elragadtatásban bíztak, amivel persze nagy megelégedésükre együtt járt volna gyűlölt ellenségeik azonnali pokolrajutása is...
Akadtak néhányan, akik az anyagi világ pusztulását sem zárták ki: Franciaországban rendőrök felügyelték Bugarach hegycsúcs felé vezető utakat a környéket elözönlő turisták rohamától tartva; a Kínában egy férfi minden vagyonát egy bárka építésébe fektette, egy másik pedig egyedi kialakítású gömb hajótesttel állt elő – bár jegyet végül nem árult rá.

A történelem kezdete óta nem egy világvégét tűztek ki már különféle okokra hivatkozva, de egyik sem igazán vált be. Nem történt bolygónk pusztulásával járó katasztrófa ma sem éjfélkor, sem GMT szerinti 11:11-kor a decemberi napforduló időpontjában. Vajon ha tényleg bekövetkezne egy ilyen esemény, ki lenne az, aki „én megmondtam” kijelentésekkel róná meg a hitetlenkedő többieket? Kik lennének ezek a többiek, ha vége az ismert világnak?

Napközpontú nézetből szemlélve az égitestek helyzetét, gazdag szimbolikus jelentéstartalommal bíró mértani alakzatra hívják fel a figyelmet egyes oldalak. Ezoterikus képeknél hitelesebb bolygómozgás-figyelő alkalmazás adatait megtekintve kiderülhet, hogy az előrejelzett ötszög valójában egyáltalán nem szabályos, és sem élei, sem belső vonalai nem keresztezik a Föld vagy más bolygók helyzetét 2012. december 21-én. Az ötszög egyébként a Vénusz szinodikus periódusában a Vénusz-Föld találkozási pontjai által is megfigyelhető, ami Földközpontú szemszögből ötszirmú virághoz hasonlatos formát mutat. A Vénusz, mint Esthajnalcsillag (Lucifer) és a pentagram egyesek szemében ördögiek, társítják őket a világvégéhez és a pusztításhoz – ennek ellenére az ötszög geometriája a természetben a folyamatos megújulást és teremtést tükröz (ld. aranyháromszögek, logaritmikus spirál).


Máskülönben minden egyes pillanatban vége van a világnak, hiszen a múlt nem tér vissza. Semmi sem állandó, egyetlen igazság sem örökérvényű – hacsak maga a változás nem. Ám még a világegyetem ciklikus változásai sem önmagába záruló hurkokat képeznek, hanem az előző ciklusokétól kisebb-nagyobb mértékben eltérő utat járnak be, spirális mintát követve (ez igaz nem csak a Földünkre, hanem a Naprendszerünkre is). Egykor a Földet laposnak tartották, de aztán rájöttek, hogy inkább lapított gömb; mostanra kezdik felismerni, hogy a Nap körül körbe-körbe keringő bolygók helyett a Naprendszer spirálszerű modeljét, amit a földi élet is visszatükröz, akár egészen apró szintekig.

Aztán ott vannak még a pólusváltások is, amelyek a változás mintázatának változását idézik elő – vagy ahogyan az ősi kínaiak mondták: szélsőségében a yang átcsap yinbe, a yin pedig átcsap yangba (陽極則陰生, 陰極則陽生). Napfordulókon is lezajlik egy ilyen metafizikai póluscsere, ami a jelek szerint nem jár a bolygónk pusztulásával, de a nappalok és éjszakák hosszából adódóan az élőlények életvitelében is lezajlik egy fordulat. Rohanóvá vált társadalmunkban kiváltképp fontos a természet lüktetésével együtt haladni, a környezetünk mellett saját változásainkat és ütemünket szem előtt tartani – elvégre mi döntő- és cselekvőképes alanyok volnánk, nem csupán kihasználható eszközök.

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagtura.blog.hu/api/trackback/id/tr164976237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.12.21. 18:17:55

Világvége technikai okok miatt elmarad
A következő várható időpont: 2029. április 13. péntek
erkolcstan.blog.hu/2012/12/21/vilagvege_technikai_okok_miatt_elmarad
süti beállítások módosítása