A Nyúl és a barátság

Címkék: nyúl fa 卯 mǎo 乙 yǐ

2011.02.06. 21:38

A Nyúl állatjegy előszeretettel emlegetett tulajdonságai közé tartozik a jóbarátság, a békére törekvés és a hűség. Valóban tapasztalni egyfajta békítő, az ellenségeskedést elsimító hatást a Nyúl időszakokban, elég ha csak megnézzük, hogy hány háborút zártak le, vagy hány viszály végződött kiegyezéssel, hány esetben kezdtek béketárgyalásokba éppen valamelyik Nyúl évében (1999, 1987, 1975, 1963, 1951 stb.). Ám fontos tudatosítani, hogy nem mindig képes beteljesülni a Nyúlnak ez a tulajdonsága. Nem meglepő, hogy háborúk és konfliktusok nem egyszer Nyúl évében robbantak ki. Ez rámutat arra, hogy az időben folyamatosan változnak az erőviszonyok.

Az sem mindegy, milyen Nyúl évről van szó. A (Yin Fém Nyúl) éve például elég mozgalmas, feszültségekkel teli évnek ígérkezik – már ha jelenleg is egymásnak feszülő erőket (pl. egyiptomi lázadás) és a korábbi hasonló évek eseményeit (pl. 1951: Szöul el- és visszafoglalása a koreai háborúban, a kínai kommunisták elfoglalják Lhászát, az USA bojkottja Iránnal szemben; 1891: lincselés New Orleansban, fourmies-i sortűz a tüntető munkásokra; 1831: a nagy boszniai felkelés,  szénbányászok lázadása a dél-wales-i Merthyrben, a Nat Turner-féle rabszolgafelkelés, a varsói csata során az oroszok szétzúzzák a lengyel ellenállást stb.) vesszük alapul. Ez a tény talán még inkább a barátság és béke eszméjének tiszteletére sarkall minket.

A békére törekvő Nyúlról emlékezik meg a következő kínai szólásmondás (成语 chéngyǔ) alapját adó történet:

 

兔死狐悲 (tù sǐ hú bēi) – „A nyúl halálán szomorkodik a róka.”

Egyszer a róka és a nyúl barátságot kötött, hogy összefogjanak a közös ellenség, a vadászok ellen. Így hát szövetségi esküt tettek egymásnak: a róka nem üldözi többé a nyulat,  az pedig figyelmezteti a másikat a veszélyre. Megfogadták, hogy óvni fogják egymást jóban-rosszban, egészségben-betegségben.

Barátságban teltek hát napjaik, együtt élvezték a természet szépségét, amikor egyszer csak feltűnt egy csapat vadász, és lelőtte a nyulat. A vadászok az épp hogy csak elmenekülő róka után rohantak, de az végül lerázta üldözőit. Később visszatért a nyúl teteméhez, majd sírva fakadt bánatában.

Egy arra járó idős úr tanúja volt a meglepő eseménynek, és megkérdezte a rókát, miért sír.

A róka bánatosan így felelt:

– Mi kis állatok vagyunk, vadászok gyakori zsákmányai. Így hát elhatároztuk, összefogunk a közös ellenséggel szemben, esküt tettünk egymásnak, hogy nem bántjuk a másikat, óvjuk egymást. Ám az ellenség megölte a barátomat. Halála holnap talán az én halálomat is jelentheti. Igaz barátok voltunk, és az igaz barátok mindenben osztoznak. Hogy is ne éreznék részvétet iránta, hogy is ne lennék szomorú!

– Ó, most már értem. Joggal siratod meg hű társad – szabadkozott az idős úr.

 

Figyelembe véve a sorselemzők tanácsát, a Nyúl időszakokban a nyúl tulajdonságait kiismerve, alkalmasint elsajátítva lehetünk sikeresek. Idén érdemes tehát jól megválasztanunk a barátainkat, őszintéknek lennünk a kapcsolatainkban, mert így találhatunk rá az igazi és hű barátokra. Hozzájuk fordulhatunk szorult helyzetben, tanácsot kérhetünk, ha egyedül nem tudnánk dönteni.

Emögött az rejlik, hogy a időszakokban jelentkező hatás azt a szelíd és folyamatos összekapcsoló erőt jelképezi, ami megnyilvánul a növényeknél a földbe finoman behatoló gyökerekben, a vékony gyökerekkel kapaszkodó kúszónövényekben, az emberi és állati testben a szövetek és idegszálak összefonódó jellegében. A természetben tapasztalhatjuk, hogy a pók hálóját alkotó selyemfonalak igen könnyen szétfoszlanak, sűrűn összeszőve azonban erősebbé válhatnak az acélnál (a golyóálló mellényeket mesterségesen előállított pókfonalból készítik). A kúszónövények léggyökerei vékonykák, de rengeteg van belőlük, és gyorsan nőnek, tapadóképességük igen erős. Egyetlen fűszál könnyen szakad, ám ha többet összecsavarunk, erős kötelet kaphatunk.

Hasonlóképpen: ha hű barátságokat és szövetségeket kötünk, együttes erővel kitarthatunk a legviszontagságosabb időkben is – mint például a mostani év, ahol a fém támadja a fát. Megfelelő kapcsolati hálózattal hamarabb és több forrásból is megerősítve értesülhetünk a kedvező lehetőségekről és a veszélyekről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagtura.blog.hu/api/trackback/id/tr712643180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása