A kínai hagyományban az idei év a Yin Fém Nyúl (辛卯 Xīn Mǎo) fennhatósága alá tartozik. 2011. február 3-án ünnepelték a Holdújévet Ázsiában illetve a keleti hagyományokat ápoló közösségekben világszerte. A téli napfordulót követő második újhold napján kezdődik. Az ünneplés 15 napig tart, a zárószertartás az ún. Lampion-ünnep (元宵節 Yuánxiāojié), idén február 17-én (csütörtökön) kerül rá sor. A mai nap a év szoláris naptár szerinti kezdete, mert ma ért a Nap pályáján a Vízöntő (Aquarius) csillagkép 15. fokára. A szoláris naptárban a mai naptól számítják a Tavasz Kezdetét (立春 Lìchūn), amely február 18-ig tart. A holdnaptár és a szoláris naptár szerinti újév közelsége nagy jelentőséggel bír a keleti hagyományban, idén tehát még nagyobb lelkesedéssel és odaadással ünneplik meg.

Boldog Nyúl Évet 2011

 
A kínai sorselemzésben a hiedelemmel ellentétben az állatjegyek nem csillagképek, hanem úgynevezett születési képmások (生肖 shēngxiào) állatokkal ábrázolva. A mögöttük rejlő fogalmak olyan jellegzetes tulajdonságokat és összetett hatásokat szemléltetnek, amelyek a hozzájuk kapcsolódó állatra jellemzőek, illetve a velük jelzett időszakban nyilvánulnak meg. Például a Nyúl évében olyan hatások jellemzőek, amelyeket leginkább a nyúl állattal, a nyúlhoz kötődő tulajdonságokkal lehet szemléltetni. Az ugyanazon évben, hónapban vagy napon – sőt akár órában – születettek osztoznak bizonyos tulajdonságokban, és ezek előfordulási lehetősége bizonyos rendszer szerint alakul. Többek közt ez az elv adja a születési időpont alapján dolgozó sorselemzési módszerek alapját. 

Az állatképek mögötti fogalmak kínai elnevezései azonban nem állatokra utalnak, hanem általában valamilyen fejlődési időszakkal kapcsolatos elvont dolgot fejeznek ki. Összefoglaló elnevezésük a 地支 (Dì Zhī, szó szerint: „Földi Támaszok”), mert a felszínen zajló, tettekben megnyilvánuló lehetőségeknek ezek adnak támaszt.

A 12 Földi Támasz közül a a negyedik helyen áll. Nevének kiejtése – Mǎo – macskanyávogásra emlékeztet; talán ebből fakadóan a vietnámiaknál Macska szerepel negyedik állatjegyként, a Nyúl helyén (v.ö. vietnámi mèo = macska). Persze ésszerűbb magyarázat, hogy kezdetben nem élt nyúl, csak macska ebben az országban. A különféle ázsiai népek a kínai rendszert vették alapul, alkalmasint a saját környezetükre vonatkozóan apró változtatásokkal éltek – például Sárkány helyett Kígyó van a kazahoknál, Disznó helyett Vadkan a japánoknál, Elefánt pedig a thaiföldieknél.

Mao jelének változásaiA jel eredetileg teljesen szimmetrikus volt, s az év egy jelentőségteljes időpontjára utalva két holdat vagy holdfázist ábrázolt; más értelmezések szerint pedig egy nyitott ajtót jelenít meg (régi jele: 戼).
A holdas megközelítések csillagászati magyarázata feltehetően a korai holdnaptárakból fakad, ma már nehezen értelmezhető. A szoláris naptárban ezzel szemben minden évben kapcsolódik hozzá egy nevezetes időpont: a tavaszi napéjegyenlőség éppen a Nyúl – pontosabban: – havának (március 5. – április 4.) közepére esik; v.ö. a húsvéti nyúl jelképével.
Az értelmezéseket megerősíti, hogy ha a 12 Földi Támaszt egy körön ábrázoljuk, akkor vele szemben (tizedikként) a 酉 Yǒu kerül, melynek állatképe a Kakas. 酉 régi jele 丣 egy zárt ajtót ábrázol, és ugyancsak összefüggésbe hozták az év egy jelentőségteljes időpontjával, illetve a holdfázisokkal. Tudniillik az őszi napéjegyenlőség éppen a Kakas havának közepére esik a szoláris naptárban.
Az „ajtós” kép mintha arra a hétköznapi jelenségre utalna, hogy egy ajtó kinyitásával (戼) egyre fényesebb és világosabb lesz, bezárásával (丣) pedig egyre sötétebb. A tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig terjedő időszakban egyre hosszabbak a nappalok, az őszi napéjegyenlőségtől a téli napfordulóig pedig egyre hosszabbak az éjszakák. A magyar hagyomány szerint tavasszal kikelet, ősszel bekelet ideje van.

Megjegyzendő, hogy a nyúl az ősi egyiptomi kultúrkörben szintén szoros kapcsolatban áll a holdciklusokkal. A Hold ott alapvetően mindkét nem tulajdonságait magában hordozza, de telő állapotaiban inkább hímneműként (v.ö. Un-nefer nyúlfejű isten) tekintettek rá, fogyó holdként pedig nőnemű jelképként (v.ö. Unut nyúltestű és nyúlfejű istennő).
A nyugat-szibériai ugor népek holdistennője, Kaltesz, egy alakváltó, ám leginkább nyúlként ábrázolják és az április hónappal hozzák összefüggésbe. Hasonlóképpen alakváltó az angolszász mitológia tavaszhozó istennője, a világosság szelleme, Ēostre (a germánok Ôstarâ néven tisztelték őt), és minden teliholdkor nyúllá változik. Tőle ered egyébként a Húsvét angol elnevezése (Easter) is, ami szintén március-április időszakra tehető mozgóünnep.

A természete lágy, hajlékony, alakítható fához vagy finom szálú gyökérzethez hasonlítható. Mint említettük, a 2011-es év az , ahol a egy fémes jellegű megnyilvánulást képvisel, ami természetéből fakadóan összecsap a Nyúl fájával. Amikor nincs egyensúlyban a fém és a fa, akkor ártanak egymásnak: ha a fém erős, kivágja a fát; ha a fa erős, kicsorbul a penge éle. Amikor viszont összhangba kerülnek, akkor fejlődésre ösztönzik egymást: a fém lenyesegetheti a fa elszáradt ágait, visszametszheti, hogy megerősödjön; a fa pedig munkát biztosít a fémnek.

Ily módon 2011-ben egymásnak feszülő erők harcára, összecsapásokra számíthatunk, ám a küzdelemben megedződhetünk, megerősödhetünk, ahogy a gondosan metszett növények is jobban fejlődnek. Egyesek a fémet mint pengét a kezükbe véve befolyást szerezhetnek, vagy végre megszabadulhatnak terheiktől, lezárhatják a múltjukat. Mások a fa erős gyökerei segítségével rendezhetik életüket. Némelyek a fát felaprítva vagy a fémet megmunkálva tetemes vagyonra tehetne szert, vagy épp szívük választottjának kedveskedhetnek egy szép virággal vagy csillogó aranyékszerrel.
Látható, hogy minden népszerű témában (karrier, szerelem, gazdagság) megvan a lehetőség a sikerre, ám nem mindegy, hogy kinek, mikor, és hogyan. Ezt olykor elfelejtik és megszületnek az általánosításokat alkalmazó haszontalan cikkek. Az ilyen üres tanácsokat olvasva nem csoda, hogy nem veszik komolyan a józan emberek az asztrológiai és sorselemzési módszereket. Egy meteorológus sem csak annyit mond, hogy „Magyarországon esni fog”, hanem az egyes régiókra és időszakokra vetítve számol be a várható lehetőségekről. Egy orvos sem diagnosztizál országosan, legfeljebb évszakhoz kötődő megbetegedésekre való hajlamot, futó járványok előfordulási lehetőségét emlegetheti. Ugyanígy nem lehet általánosítani a sorselemzésben sem, csupán lehetőségekről, hajlamokról szót ejteni. Pontos, konkrét tanácsokat személyre szabott kiértékeléssel lehet kapni.

A napokban folytatjuk majd a Nyúlra jellemző hatásokkal és a hozzá fűződő hagyományos kínai történetekkel, hogy felkészülhessünk a 2011-es Nyúl évében várható viszontagságos és örömteli lehetőségeire.

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagtura.blog.hu/api/trackback/id/tr612638598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teakalandjaim.blog.hu 2011.02.09. 21:41:10

Igazán átfogó elemzés, sok sikert a bloghoz!
süti beállítások módosítása