2015 Fa-KecskeA Valóságtúra-blog újévi cikksorozatának második részében az idei napév kezdetét, a 立春 Lìchūn (Tavasz Beköszönte) évszakosztópont pontos időpontját hangsúlyoznám ki, mert még mindig jelennek meg magyar és külföldi oldalakon, tévéműsorokban olyan közlemények, amelyek holdnaptárral, téli napfordulóval, vagy épp pekingi idővel számolnak. Helyesen világidőből (UTC) indulhatunk ki bármilyen esemény képletének meghatározásához, majd azt a helyi földrajzi viszonyokhoz igazítva s időegyenletet alkalmazva megkaphatjuk a valódi helyi időt, a valódi napidőt. Szerencsére ehhez nem kell sokat matekoznunk, használhatjuk a Timezone Master alkalmazást is.

Az évszakosztópontok időpontját a Föld és a Nap adott csillagászati viszonya határozza meg, a 立春 Lìchūn például akkorra esik, amikor a Földről nézve a Nap az Ekliptika 315. fokára ér, a Vízöntő csillagjegy kellős közepére (Napközpontú nézetben a Föld van ekkor a 135°-on). Idén ez világidő szerint 2015. február 4. 03:59 UTC, amiből kiindulva valódi napidőben:

  • Debrecenben 05:11-kor,
  • Miskolcon 05:08-kor,
  • Budapesten 05:02-kor,
  • Győrött 04:55-kor

kezdődik a 乙未 Yi-Wei (Fa-Kecske) éve.

A valós csillagászati-földrajzi viszonyokon alapuló képletszámításokhoz ezeket illik figyelembe venni és nem a kínai Tízezeréves kalendáriumból kiolvasott standard kínai időzóna szerinti időt (ami szerint 2015. február 4. 11:59) vagy a karóránkról leolvasható magyar zónaidőt (04:59). Ugyanis amikor kínai zónaidő (CST) szerint az újév 甲午 Fa-Ló kettősórája van, akkor Budapesten, Miskolcon és Debrecenben 辛卯 Fém-Nyúl kettősóra van, de Győrött pedig még csak 庚寅 Fém-Tigris kettősóra. Arról nem is beszélve, hogy kínai időzóna egy politikai alapon megállapított időhatároló, legalább négy átlagos időzónának megfelelő földrajzi területet lefed! Tehát Kínán belüli valós születési képletek számításához sem állja meg a helyét az állami konvenciókat tükröző időzóna alapján számolni. Ugyan magyar viszonylatban csak pár percnyi különbség van két város között, ám a kettősórák minden páratlan órában váltanak, így egész más képlet adódik idén egy Győrött és egy Budapesten pontban a vélt újévi időpontkor születő gyermek esetén valódi napidőben.

Egy ember életéről megállapításokat tenni, életmódváltoztatást javasolni ilyen pontatlanságból kiindulva nem csak tudatlanság, hanem felelőtlenség is.

Szemléltetésképpen nézzük meg, hogy miben különbözik pusztán egyetlen percnyi eltérés egy évkezdetnél két különböző helyszínen: az óránkat olvassuk le 04:58-kor Győrött és 04:59-kor Budapesten (a karóránk általában a magyar zónaidőt mutatja), ami mindkét esetben vélhetően a 庚寅 Fém-Tigris kettősórának (03:00-05:00) felel meg és Budapest esetén ez már az új esztendő vélhetően első perce. Aztán nézzük meg, hogy a valós csillagászati-földrajzi viszonyok figyelembevételével milyen képletet adna valójában ez az időpont Győrött:

20150204_0454.png

és Budapesten:

20150204_0502.pngRánézésre is megállapítható, hogy a mindössze egypercnyi különbség a térbeli (hely) tényező miatt 8 perccel eltérő időpontot tükröz. A két képletben csupán a napi pillér a közös. Sem az évi, sem a havi, sem a kettősórai pillér nem egyezik. Ez óriási különbség egy sorsfejtési tanácsadásnál!

Nézzük csupán azokat az alapvető összefüggéseket, amiket egy képlet kiértékelésénél elengedhetetlen figyelembe venni:

Helyszín és időpont magyar zónaidőben
Budapest (2015.02.04. 04:59)
Győr (2015.02.04. 04:58)
A képlet középpontja
(日元 Nap Mester)
1
辛 Xin (yin Fém) 辛 Xin (yin Fém)
A képlet mintázata
(格局 gé​jú)
2
Feltételes Gazdagság-követő
(假從財 Jià Cóng​ Cái)
Rendhagyó Pecsét
(偏印 Piān Yìn)
A képlet éghajlata
(氣候 qì​hòu)
3
meleg, életerős Fa (tavaszi) hideg, nedves Föld (télvégi)
A képlet súlypontja4 Fa Tűz(-Föld)
A képlet fókusza
(用神 Yòng Shén)
5
Fa/Gazdagság Víz/Teljesítmény
A képleten belüli egyéb kölcsönhatások6 Tigris-Disznó összefonódás (寅合亥) a nap és hónap között

Disznó-Nyúl-Kecske hármas összefonódásból fakadó teljes Fa-túlsúly (亥卯未三合木局)
Tigris-Disznó összefonódás (寅合亥) a nap és a kettősóra között

Tigris-Ló kapcsolatból fakadó részleges Tűz-túlsúly (寅午合火局)

Bivaly-Ló kapcsolatból fakadó kölcsönös ártalom (丑午相害)

Láthatóan az egyetlen közös pont a Nap Mester minősége6, minden más lényeges pont eltérő. Egész más egyént tükröz a két képlet – már csak ezen összefüggések alapján is. A budapesti leginkább egy szervezés- és cselekvésközpontú embert ábrázol, akinél az elsődleges irányt az életben a tervek megvalósítása, célok beteljesítése, anyagi és szellemi vagyon megszerzése, mások irányítása, a dolgok kézben tartása stb. adhatja. Ezzel szemben a győri egy tudásközpontú egyént ábrázol, akit az élet leginkább a tanulás, megismerés, az összefüggések átfogó megértése felé hajthat, életfeladata ezt a tudást a képességeihez mérten alkalmazásba ültetnie, kibontakoztatni tehetségét, s feltehetően jó vezéregyéniség válik belőle, aki világosan érti a saját szerepét és látja maga előtt az utat, képes teljességükben átlátni a többrétegű helyzeteket.

A legnagyobb kockázata akkor van a kettősóra pontatlanságának, ha az illető még nem rendelkezik számottevő életeseményekkel, például mert csecsemő, hiszen ilyenkor nem tudjuk visszaigazolni a képletben látottakat a valós életeseményeivel, így csak „ráolvasnánk” valamit az illetőre, tévhitbe ringatnánk, tévútra vezetnénk. Ezért hatalmas a felelősség egy babahoroszkóp elkészítése vagy egy olyan embernek tanácsadást végezni, ahol az életesemények nem kellőképpen ismertek. Például lehet, hogy dátumokkal tételesen felsorolja a rokonai születését és halálát, de nem írja le, hogy ezeket az eseményeket hogyan élte meg, jelentettek-e neki egyáltalán valamit, illetve nem beszél más fordulópontjairól. Az élet a dolgok megéléséről, a viszonyok, a hozzáállás alakulásáról szól, nem csupán a történésekről, egyéni vonatkozások nélkül. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyük az előttünk álló, tanácsadást kérő, elevenen élő egyént, ne pusztán a képlet elvont szimbólumait. A képlet csupán egy térkép, annak összevetése a valósággal mutathat rá az életvezetésben használható valós összefüggésekre. Ki vezetne túrát úgy, hogy nem vesz részt rajta?

Az élettörténet áttekintése bármely más időszak fordulópontjához közel (éjfél körül, hónapváltás körül) született egyénnél kiemelt fontossággal bír, és ezért is lényeges, hogy a helyes naptárral és idővel számoljunk és mindig végezzünk pontosítást (rektifikációt). Mint arra egy korábbi írásomnál is rámutattam: kettősóra hitelesítése nélkül nem állítható fel életvezetésre alkalmas képlet, még ha bizonyos összefüggéseket anélkül is le lehet szűrni.

 

Megjegyzések:

^ [1] A napi pillér felső része, az ábrán ki is van emelve narancssárgával. Ez adja a kiértékelés kiindulópontját, elsősorban ehhez viszonyítva vizsgálandó a képlet többi része (ti. a Nap Mester környezete).
^ [2] Elsősorban a hónap pillérből, de a képlet egyéb összefüggései alapján is adódó átfogó tényező, ami az egyén életében egy hangsúlyos irányt, elsődleges hajlamosító tényezőt képviselhet. Nevezik még a képlet struktúrájának vagy típusának is.
^ [3] A hónap pillér által képviselt éghajlati tényező. E szempont figyelembevétele különösen fontos az életvezetési tanácsadásnál, hiszen egy hideg képletű egyénnek hűsítő környezetet és étrendet javasolni, s ezzel tovább hűteni a szervezetét, egészségkárosító lehet, míg a melegítő közeg üdvös következményekkel járhat nála.
^ [4] A képletben a leghangsúlyosabban megnyilvánuló változási állapot. A budapestinél a Disznó-Nyúl-Kecske háromszögkapcsolatból adódó Fa-túlsúly (亥卯未三合木局) és a Tigris hónap uralkodó Fa minősége egyértelműen a Fa állapotot teszi a képlet súlypontjává. A győrinél a Tigris kettősóra és a Ló év részleges háromszögkapcsolatából adódó Tűz-túlsúly és a hónapban felszínre bukkanó 丁 Ding (yin Tűz) a súlypontot a Tűz állapotra teszi, ugyanakkor majdnem ugyanilyen erős a Föld jelenléte is.
^ [5] A képlet működésének gyújtópontja, a születéskor megnyilvánuló, az első lélegzetvétellel magunkba szívott qi által jellemzett hajlamok, erősségek és hátrányok helyes használatának, a sorsunk alakításának kulcsa az életvezetésben. Van akinél ez a minőség viszonylag stabil az élete során, de van, akinél bizonyos időszakok hatására megváltozik. Az elnevezések a FSRC Kínai asztrológia tanfolyamának szóhasználatát tükrözik.
^ [6] Az itt említett elnevezések az eredeti kínai szakkifejezések mintájára egy közérthető, de azért lényeghű szóhasználatot tükröznek.
^ [7] Bár ez is csak látszólagos, mert állapotuk az eltérő hónap pillér miatt szintén különböző: a győrinél egy erős, biztos alapokat mutató, de bezárt állapotban van (hagyományos elnevezéssel: 墓 – sírban lévő); míg a budapestinél a vég és a kezdet határán, egy meg nem megnyilvánult helyzetben van (hagyományos elnevezésekkel: 絕 jué – vízválasztó vagy 受氣 shòuqì – a qi befogadása), ahhoz hasonló, mint amikor az anyaméhben a magzat megfogant, de még nem látható a megnyilvánulása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagtura.blog.hu/api/trackback/id/tr857055579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása